четвъртък, 4 декември 2008 г.

Неясен собственик на „Тв 7" и „Експрес"

Дневник - 10 стр.
Неясен собственик на „Тв 7" и „Експрес"

Моделът „Гергов

Новините за продажбата на медии винаги предизвикват специален интерес. Дори стойността на сделката да не е впечатляваща, любопитството е голямо, защото собствеността е определяща и за редакционната политика.
Продажбата на телевизия „ТВ 7" и вестник „Експрес" през последните дни, върна медийната среда 5-6 години назад, когато собствеността се криеше зад офшорни компании, акции на приносител или потъваше в лондонската мъгла. Вместо новия собственик беше представен консултант на сделката (на стр. I). И това щеше да изглежда професионално, ако в тази длъжност не се оказа бившата шефка на тотализатора Ирена Кръстева. Тя вече притежава 5 вестника, сред които „Монитор" и досегашният пряк конкурент на „Експрес" - „Телеграф". Пазенето в тайна на собствеността допълнително нажежи внимането към сделката. Още повече, че Кръстева е смятана за близка с ДПС, а синът й Делян Пеевски е зам.- министър на извънредните ситуации от квотата на движението. Понятието консултант придоби нова роля, превръщайки се в удобен начин да контролираш политиката на една медиа, без да имаш видима собственост и да подлежиш на проверки. Консултантската позиция на Кръстева й спестява и разрешение от КЗК да придобие още един вестник.
На българския телевизионен пазар този подход е разпознаваем като модела „Гергов", по името на собственика на рекламна агенция „Крее" Красимир Гергов, който се представя като консултант на bTV и ТВ2 от години и винаги има не-докрай-прозрачна-роля в управлението им.
Моделът в случая е обогатен, защото Гергов никога не се появи в официален орган на управление на медиите. Докато Кръстева вече оглавява дружеството, собственик на двете медии, и е поела управлението им - т.е. не само ще „консултира", но и ще контролира съдържанието им.

Няма коментари: