сряда, 3 декември 2008 г.

Електронните търгове - нова стъпка на интернет пазара

Пари - 15 стр.
Електронните търгове - нова стъпка на интернет пазара

Христо ЛАСКОВ

Сайтове като kupisega.com тепърва навлизат на пазара у нас, но очакват розово бъдеще
Остават 2 минути до края на търга. Предметът, който се разиграва, е чисто нов лаптоп Sony Vaio, а цената, на която може да бъде купен, е 190 лв. Няма шега, няма измама поне при сайтове като kupisega.com, cent.bg, stotinkovauction. bg и подобните им.
Моделът
Бизнес моделът ни е нов за българския пазар. Ние сме първите, които го наложиха преди около месец и половина, коментира управителят на kupisega. com Андрей Басат. Ние не сме сайт аукциони от класически тип - клиент към клиент, като eBay, коментира той. Новото в този тип сайтове е, че те предлагат определен предмет на търг, който започва в определен час и ден и продължава различно време. И всеки път, когато някой наддаде за определен предмет, времето се рестартира, а цената скача с определена стъпка - например 2 стотинки. Така след приключване на наддаването за определен предмет потребителят плаща финалната цена за него и кредитите, които е поръчал предварително. На теория търговете при нас може да продължат вечно или поне докато някой наддава за тях, коментира Басат. До момента най-продължителното наддаване е било около седмица за гореспоменатия лаптоп, чиято крайна цена е била малко над 196 лв. Реално в магазина той струва около 2.4 хил. лв.
Печалбата
Откъде в такъв случай идва печалбата за този тип сайтове? От кредитите, които продават. За да може да наддаде, всеки потребител трябва да се регистрира и да купи кредити, а цената им е между 55 и 80 стотинки в зависимост от пакета, който предпочете потребителят. Други сайтове, като например stotinkovauction. bg, предлагат и наддаване с SMS, който струва 2.40 лв. Естествено има и аукциони на загуба. Така например трите плазмени телевизора, които предложихме в началото, бяха продадени за смешни пари, казва Басат. Един от „най-пресните" търгове - за новогодишна екскурзия до Виена, оценявана на 2.3 хил. лв., пък приключи на цена 5.93 лв.
Интерес
С течение на времето интересът към сайта ни расте, коментира Басат. Уникалните ни потребители са между 10 и 12 хил., а регистрираните - над 1000 души, казва той. Смятам, че за месец това е доста добро постижение. Сред най-търсените продукти на сайта са и най-новите телефони, лаптопи и колкото и странно да бе за нас - апарати за кръвно налягане, казва Басат.
История
Този модел на онлайн търгове не са нещо ново, открито специално в България. kupisega.com има и румънски еквивалент, който предшества българския. Собствениците на двата сайта пък са естонци, коментира Басат. Засега очакванията им за страната ни се оправдават, а за допълнителни планове още е рано да се говори, коментира той. И все пак смея да твърдя, че икономическото забавяне няма да се отрази на нашия бизнес, твърди Басат. Потребителите търсят нови джаджи, а ние им предлагаме евтина алтернатива да си ги закупят, добавя той. За това и смея да твърдя, че въпреки лекото ни забавяне кризата няма да има чак такъв негативен ефект за нас, завършва Басат.
***
Бъдеще
> Интернет пазарът 6 България остава пренебрежително скромен като обем, показва официалната статистика.
> Около 3% от всички транзакции в страната ни са минали през мрежата, но все пак оборотът й расте с главоломни темпове през последните години.
> Сред най-големите проблеми пред интернет предприемачите в
България е не толкова слабото проникване на мрежата в страната ни (според Басат около 25% от българите са онлайн, а според internetworldstats.com -55% от сънародниците ни са в мрежата).
> Много от потребителите са скептично настроени, казва Басат. Получавал съм писма от хора, които твърдят, че плащаме на подставени лица,
които да увеличават цените на аукционите ни, казва той. Такова нещо обаче няма - аз съм единственият човек, който работи 3а kupisega. com и поддържам целия сайт, добавя Басат.
> От Българската асоциация за електронна търговия също отчитат, че липсата на доверие е сред най-големите спънки пред развитието на онлайн пазара у нас.
***
Обратната връзка е от изключително значение за нас, Затова и само българското ни представителство има форум
Андрей Басат, управител на kupisega.com

Няма коментари: