четвъртък, 19 март 2009 г.

Нова търсачка ще дава точни отговори

Монитор - 26 стр.
Нова търсачка ще дава точни отговори



Нова британска интернет търсачка ще дава точни отговори на въпросите. Сайтът, разработван от физика проф. Стивън Уолфрам, ще бъде пуснат през май. Софтуерът, наречен Wolfram Alpha, се очаква да бъде почти толкова значим, колкото и Google.
Първата фаза от работата над търсачката е почти завършена. За разлика от повечето търсачки, които сканират милиарди уеб страници за ключови думи или изрази, новата услуга ще може да отговаря на въпроси, които вече са били задавани. Така потребителите ще могат да проверяват различни факти, без да откриват нещо ново. Уолфрам твърди, че Wolfram Alpha ще може да разбира какво го питате и да дава точен отговор.
Така, например ще може да отговаря на въпроси като "Какво е местоположението на Тимбукту", "Колко протона се съдържат в атома на водорода" и "Къде е Международната космическа станция". Способността на интернет търсачката да разбира както обикновения разговорен език, така и компютърния език за програмиране, може да се окаже скок в общуването на хората с компютрите, смята Уолфрам. Подобни машини сега съществуват само в научната фантастика, като корабния компютър в "Стар трек" или компютъра "Deep Thought" от "Пътеводител на галактическия стопаджия".

Няма коментари: