понеделник, 16 март 2009 г.

Една шоколадова визитка, моля

Пари - 22 стр.
Една шоколадова визитка, моля

Сашка ПАНАЙОТОВА

Реклама с вкус на шоколад е запазена марка за старозагорската фирма ИВМА-90
Приятно е, когато посетиш интересно място в България или в друга европейска страна, да ти подарят красив шоколадов бонбон с изрисувано върху него лого на хотела, ресторанта или компанията, с която планирате да установите бизнес отношения.
Ефектът е още по-изразителен, когато ви подадат визитна картичка от фин бял, кафяв или цветен шоколад, казва собственичката на старозагорската фирма ИВМА-90 Магда Иванова. Тя и съпругът й Иван имат нестандартен, но много успешен бизнес - производство на шоколадова декорация, визитки и шоколадово лого на клиента.
Модел
През 2001 г. собствениците на фирма ИВМА-90 Магда и Иван Иванови усвояват и въвеждат в производство уникална технология за реклама върху шоколад, превръщайки я в своя запазена марка и до днес. Те са единствената фирма у нас, която изработва изделия от шоколад по подобна технология.
Магда е инженер-технолог по обществено хранене. Тя е завършила висшето си образование в Украйна. През 1989 г. среща Иван Иванов и двамата стават партньори в живота и в бизнеса. Откриват своята пазарна ниша след посещение на панаир на шоколадовата и сладкарската промишленост в Чехия. Оттам донасят красив шоколадов рекламен продукт.
Двамата с Магда инвестират в закупуване на технология и професионална машина. Наемат помещение и обучават 10 души, повечето от които и до днес работят при тях.
Иванови оценяват факта, че са имали шанса да започнат първи в България различен и интересен бизнес. По подобна на тяхната технология за реклама върху шоколад в Европа се работи и във Франция, Германия и Италия. Там обаче фирмите поддържат екипи от 200 и повече работници. Предимството на старозагорската фирма е, че тя е в състояние да изработва поръчки за масовия потребител и малки бутикови серии и да задоволи прищевките на най-взискателните клиенти.
***
Признание
>През 2004 г. на рекламното изложение Реклама експо в София фирмата печели златен медал и диплом в раздел производство, категория оригинален рекламен носител.
>През 2006 г. старозагорските шоколадиери по покана от Чешката камара на сладкарите участват в направата на 16-етажна новогодишна торта за чешкия президент. Имат индивидуални клиенти от чужбина, получават поръчки от хотели в Германия, Чехия и други страни.
>Най-важното признание за тях обаче си остава добрата работа с всички големи и малки клиенти.
>Имат много индивидуални клиенти, които поръчват различни шоколадови изненади, за да доставят радост на любимите си хора.
***
150 хил. лв. са вложени в закупуването на нова сграда
***
40 хил. EUR струва модерната машина за пълно-цветна изработка на рекламни надписи върху шоколадовите изделия
***
10 души работят във фирма ИВМА-90

Няма коментари: