събота, 21 март 2009 г.

Три кабеларки искат ефир

Труд - 18 стр.
Три кабеларки искат ефир

Соня СПАСОВА

Поне 3 кабелни телевизии ще кандидатстват за аналогови честоти, макар да могат да ги ползват само 3-4 години, показа проучване на „Труд". От Би Би Ти (която се излъчва в ефира на София и Благоевградския регион и по кабел в цялата страна) потвърдиха, че ще се борят за ефира на столицата, Варна и Пловдив, а от кабелната „Седем дни" - само за София. Главният продуцент на Тв7 Ангел Станчев обясни, че не знае какви са плановете за канала. Според слуховете обаче медията също ще кандидатства за аналогова честота. Кабеларките искат да станат ефирни, защото така ще достигат до повече зрители. В момента около 60-70% от българите имат кабелна или сателитна телевизия. Логиката е, че ако имат по-голяма аудитория, каналите ще имат и повече рекламодатели, а оттам - и по-висока печалба. Най-общо, за да се получи право на ефирна честота, трябва да си „политематична" телевизия и да излъчваш 24 часа. Победителите ще се определят от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). „Намеренията ни са да издадем разрешенията до средата на май", обясниха оттам.
Според медийния закон до края на 2012 г. трябва да преминем към цифрово тв излъчване и аналоговите честоти трябва да бъдат освободени. Но онези телевизии, които покриват над 50% от територията на България, ще се качат „автоматично" на цифровите платформи. И така ще се включат в цифровизацията наред с Би Ти Ви, Нова тв и Тв2. За БНТ има отделен мултиплекс. На фона на това бъдеще изглежда оправдано да се прави инвестиция в аналогова честота, макар и временна. Излъчването на медия в София струва около 12 000 лв. на месец. От КРС вчера обявиха старта на конкурса за изграждане на цифровите мрежи у нас.
***
Ще спре ли безплатната ефирна телевизия за хората, когато започне нейната цифровизация? Това се питаха тези дни зрителите, след като от Асоциацията на радио и-тв операторите предупредиха за подобна опасност. Според промените в закона за електронните съобщения държавата трябва да спре аналоговите телевизии, когато спектърът, който те използват, стане необходим за изграждане на цифровите мрежи.
„Няма гаранция, че дотогава цифровата телевизия ще покрива цялата страна, нито че хората ще имат необходимите устройства, за да я гледат", смята Гриша Камбуров, шеф на АБРО. Шефът на медийната комисия в парламента Иво Атанасов (БСП) обаче увери, че проблеми няма да има. Предвиден е преходен период от 1 година в националния цифров план, през който телевизиите ще трябва да излъчват и по аналогов, и на цифров начин, обясни той.

Няма коментари: