петък, 10 април 2009 г.

Без чужди карти парламентът поряза Миков

24 Часа - 5 стр.
Без чужди карти парламентът поряза Миков

Калина ВЛАЙКОВА

И с процедурни пируети следенето в нета не мина
Парламентът поряза вътрешния министър Михаил Миков и отказа да развърже ръцете на МВР за следене на интернет трафика и разговорите по джиесем със и без повод.
С дружни усилия опозиция и НДСВ отхвърлиха внесения от независимия депутат Христо Величков проект за промяна в Закона за електронните съобщения. Той предвиждаше оперативен достъп на МВР до данните за мобилни и интернет комуникации. В момента това е разрешено само за разследване на тежки и компютърни престъпления.
Противниците на закона бяха ненадейно „подпомогнати" от парламентарния шеф Георги Пирински. Първо той подложи проекта на гласуване и с няколко гласа депутатите го одобриха. „Моля този текст да бъде прегласуван, за да не го пращаме след това в Конституционния съд", заплаши шефът на вътрешната комисия Минчо Спасов.
Пирински обяви повторния вот и настана масово тичане между банките и натискане на чужди пултове. „Отменете. Квесторите да съберат картите, зад които няма депутат", процеди шефът на НС. Така при вече официалното прегласуване проектът на Величков бе отхвърлен със 7 гласа мнозинство. Опозицията и НДСВ аплодираха победата си и парламентът спокойно продължи работа със закона за здравето. Повече от час по-късно 9 леви депутати в бележка до Пирински се оплакаха, че гласували „за" проекта на Величков, но системата не отчела това. Поискаха нов, трети поред, вот.
„Няма технически проблем в системата. Бих бил безкрайно разочарован, ако и тази не е защитена от случайни прониквания на космически лъчи. Затова няма да се съобразя с искането на колегите", заяви Пирински след спешна сбирка на Председателския съвет и разговор с доставчика на системата за гласуване.
Той попита съпартийците си защо не са реагирали веднага. След което напусна залата и предостави председателството на Любен Корнезов.

Няма коментари: