събота, 11 април 2009 г.

Заглушаване на Skype

Капитал - 38 стр.
Заглушаване на Skype

Калина КАЛЧЕВА

Операторите се готвят за война с безжичната онлайн-телефония
Когато компанията Skype пусна версия на софтуера си за интернет телефония за iPhone, това стана най-сваляното безплатно приложение от онлайн магазина на Apple в рамките на четири дни. Този безапелационен избор на клиентите означава проблеми за телекомуникационните оператори в съвсем краткосрочен план. Изглежда, скоро новата мерна единица за телефонен разговор няма да е минутата, а генерираният онлайн трафик.
Затруднен достъп
Мобилната версия на Skype предлага безплатни и платени обаждания през безжичен Wi-Fi интернет или 3G мрежа. Де факто телекомите печелят от използването на алтернативната услуга единствено таксите за пренос на данни. Най-скорострелната враждебна реакция е на най-големия американски мобилен оператор AT&T - компанията забрани използването на програмата през 3G мрежата си. Интересното в случая е, че през лятото на миналата година телекомът стана ексклузивен партньор на Apple в продажбите на iPhone, като субсидира апаратите. С други думи, AT&T пое ангажиментa да плаща част от реалната стойност на устройството вместо потребителя в замяна на обвързващ 2-годишен договор. Инвестицията бе доста голяма и се отрази на финансовите резултати на компанията. Печалбата през четвъртото тримесечие на 2008 г. спадна с 23% на годишна база, което според АТ&Т бе директен резултат от сделката с Apple.
Едно от изискванията към подобни ексклузивни партньори бе да осигурят пренос на данни по т.нар. flat rate, тоест срещу неограничен безжичен интернет достъп срещу фиксирана такса. Използването на Skype чрез iPhone би увеличило трафика в 3G мрежата на оператора. За сметка на това обаче не му носи допълнителна доходност - нито от пренос на данни, нито от глас. Именно затова AT&T ограничaва използването на конкурентната програма през 3G мрежата си. Телекомът обвини Apple, че не защитава пазарните интереси на партньорите си. Вицепрезидентът по правните въпроси на AT&T Джим Сикони директно нападна "ябълковата компания" пред вестник USA Today: "Наистина очакваме партньорите ни да не подкрепят услугите на конкурентите ни." От своя страна Apple се защити с аргумента, че винаги е твърдяла, че VoIP приложения за iPhone и iPod Touch трябва да се ограничават до достъп само през Wi-Fi. Потребителите естествено предпочитат по-бързата, сигурна и по-обхватна 3G мрежа пред това да зависят от близостта до Wi-Fi рутер.
Ограничаването на Skype бързо прерасна от корпоративен проблем в обществен и регулаторен. Правозащитната група Free Press подаде официално писмо до телекомуникационния регулатор в САЩ - FCC (Federal Communications Commission), с настояване да се защити свободното използване на мобилни интернет услуги. Самата комисия няма законови правомощия да осъществява подобен контрол, но на практика определя начините на предаване на интернет от телекомите. Проблемът в случая е, че FCC трябва да балансира между исканията на потребителите и интересите на мобилните оператори, които все още основно разчитат на приходите от разговори.
САЩ не е единствената държава
в която се разгаря дискусия относно новото приложение за iPhone. Т-mobile, мобилният оператор, който субсидира iPhone в Германия, обяви, че може да забрани използването на Skype дори и чрез Wi-Fi в рамките на мрежата си. Телекомът обясни действието си като техническа необходимост, защото значително използване на VoIP софтуера може да претовари мрежата му за пренос на данни. Skype от своя страна отрича този аргумент като безпочвен. Друг защитник на алтернативния телеком е сдружението Voice on the Net (VON), в което членуват онлайн гиганти като eBay, собственик на Skype, Google, Microsoft, Intel. Те настояват да се защитят потребителите, като се гарантира свободният Wi-Fi достъп до VoIP приложения.
Всъщност използването на мобилната версия на Skype невинаги е чак толкова евтино. Друг голям американски телеком, Verizon, таксува един мегабайт трафик по 2 долара в някои планове. Wall Street Journal изчислява, че провеждането на 10-минутен разговор излиза 4 долара на потребителя (обикновено разговор чрез Skype изразходва 6.25 килобайта в секунда). Така че при някои тарифни планове телекомите не само са по-изгодният избор, но и биха печелили добре от конкурента си.
В дългосрочен план все по-голяма част от доходите на мобилните оператори ще идват от пренос на данни. Преди това обаче трябва да се променят тарифните планове, подсигуряването на мрежата и т.н. Инвестиции, които в момента са застрашени от навлизането на конкурент с много по-малко разходи - Skype.

Няма коментари: