събота, 11 април 2009 г.

АБВ на цифровизацията

Капитал - 64 стр.
АБВ на цифровизацията

Андриан ГЕОРГИЕВ

Какво ще се изисква, за да гледаме дигитална ефирна телевизия от 2012 г.
Ефирните телевизионни канали са само четири в момента (БНТ, bTV, "Нова тв", TV2), но ще станат поне 15 до края на 2012 г. Причината е, че аналоговите програми трябва да преминат към цифрово разпространение и това ще позволи на пазара да навлязат повече играчи. Не че не знаете, но дигиталното съдържание е по-качествено и уплътнява по-ефективно радиочестотите.
Затова и ще имаме по-лесен достъп до повече канали. До края на 2009 г. България трябва да започне информационна кампания по въпросите на цифровизацията. А неяснотите изобщо не са малко, тъй като правителството още приема закони, регламентиращи този дигитален преход. Но това е друга тема.
Искам цифров сигнал
Първо трябва да си вземете антена. Цифровата антена изглежда също като аналоговата, но с разликата, че е насочена вертикално, а не хоризонтално. Оттам сигналът достига до телевизора по кабел. Приемниците, които приемат цифров сигнал, имат вграден дигитален тунер. Те се познават по стикера DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial). Последните модели телевизори имат такъв стикер, така че ако сте направили покупка през последната година или планирате скоро да направите такава, ще гледате цифрови програми без проблем. Ако имате екран без този стикер, ще трябва да си купите и декодер.
Сега средната европейска цена на устройство, поддържащо MPEG-4, е 90 евро, обяснява Свилен Попов, експерт в Комисията за регулиране на съобщенията. В България телевизиите ще излъчват само във формат MPEG-4. "Този стандарт е паневропейски", казва Антони Славински, председател на асоциация "Телекомуникации". Така че е задължително вграденият тунер или декодер да работят с MPEG-4, тъй като на пазара има и по-евтини модели с MPEG-2 формат. Той очевидно няма да ви е полезен.
Заслужава ли си?
Българите са отвикнали да наместват антени. Това сочат последните данни на КРС за видовете тв сигнал. Около 60% от хората гледат кабелна телевизия, а близо 10% имат сателитни програми. Това означава, че едва 30% от българите все още разчитат на ефирна телевизия. Ако прибавим и растящия брой хора, които гледат видео в интернет, изниква въпросът доколко ще са популярни цифровите програми? Никой не може да отговори категорично. Все пак дигиталният преход има няколко предимства. Например ефирните предаватели са абсолютно неуязвими спрямо рязането на кабели, въпреки че по-големите оператори вече са закопали жиците под земята. Освен това безплатно ще се получават няколко пъти повече програми, отколкото в момента.
Повечето дигитални канали в България ще бъдат безплатни. Платените програми ще бъдат кодирани и може да са с HD качество (High Definiton - резолюция от 1080 на 1960 точки) или пък да доставят филми при поискване. Това е най-голямото предимство на цифровизацията - зрителят няма да е пасивен получател, а и ще може да участва в това, което се случва на дисплея. На теория на екрана на телевизора си може да имате и достъп до интернет. Така ще получавате електронни съобщения, ще извършвате административни услуги (тип електронно правителство) и т.н. Обратната връзка от вас към оператора може да се осъществява през линиите на БТК или покритието на мобилните телекоми.

Няма коментари: