петък, 10 април 2009 г.

Uniloc осъди Microsoft за 388 млн. долара

Монитор - 22 стр.
Uniloc осъди Microsoft за 388 млн. долара

Фирмата на Бил Гейтс е обвинявана и в монополизъм

Бил Гейтс още от самото начало от създаването на "Майкрософт" бе обвинен от собственика на компютрите "Епъл" Стив Джобс в кражба на операционната система Windows, която направи Гейтс милиардер.
Федералният съд на САЩ отсъди изплащането на 388 млн. долара за компанията Uniloc за нарушение на патентни права. Uniloc се занимава с програми за осигуряване на защити от компютърно пиратство. Тя е подала иск срещу "Майкрософт" още през 2003 г., уточняват от The Wall Street Journal.
Софтуерният гигант е обвинен в незаконно използване на техните разработки, защитени с патент още през 1992 г. Тази програма не позволява копирането на програми и продукти, които са защитени от лицензионни права. Въпреки че през 2003 г. искането е било отхвърлено, от Uniloc постигат преразглеждане на иска в апелационния съд. През август миналата година делото отива във федералния съд в Роуд Aйлънд. В съдебното решение от 7 април "Майкрософт" е признат в умишлено нарушаване на патентни права.
През миналата година от софтуерния гигант постигнаха извънсъдебно споразумение с Alcatel-Lucent, които обвиняват компанията в незаконно използване на разработки, които се отнасят до разпознаването на ръкописен текст и работа с календари в операционната система Windows Mobile. Тогава от "Майкрософт" платиха 368 млн. долара.
От фирмата на Бил Гейтс вече са свикнали да ги приклещват - и съдебно, и извънсъдебно. През 2000 г. компанията бе осъдена за монополизъм и трябваше да плаща обезщетения на 19 американска щата. От дело, продължило над година и половина, изводът бе, че "Майкрософт" е нарушил антитръстовия закон "Шърман". Според съдията по делото Джаксън "Майкрософт" е установила "монополна власт на пазара чрез средства, противоречащи на правилата на конкуренцията, и се е опитала да я разпростре върху пазара на софтуер за работа с интернет". Съдията твърди също, че "Майкрософт" е свързала оперативната си система "Уиндоус" с браузъра "Интернет Експлорър"с цел нелоялна конкуренция.
Ден след оповестяването на решението гигантът загуби 80 млрд. долара за един ден, тъй като цените на акциите им се сринаха драматично.
През септември 2007 г. първоинстанционния съд на ЕС потвърди постановеното през 2004-а решение на Европейската комисия, с което бе наложена глоба от 497 млн. евро на "Майкрософт". Според решението на комисията "Майкрософт" се възползва от господстващото си положение на пазара.

Няма коментари: