понеделник, 13 юли 2009 г.

Операция "Операционна система"

Капитал - 49 стр.
Операция "Операционна система"

Калина КАЛЧЕВА

Google се прицели в най-печелившия пазар на Microsoft
Всяка нова инициатива на Google предизвиква буря от емоции в технологичната общност. Но последната (засега) вест от централата на компанията в Маунтин вю, Калифорния, направо доведе до ураган от спекулации. Водещата онлайн търсачка обяви, че работи върху създаването на своя операционна система, базирана на браузъра й Chromе. На пръв поглед най-засегнат от решението е софтуерният гигант Мicrosoft, чиито операционни системи от години господстват на пазара. Какви обаче ще са другите последствия от поредния ход на Google към глобална доминация?
Единствено интернет
Google Chrome Operating System е името на новата система, която трябва да се появи през втората половина на 2010 г. Първоначално платформата ще е предназначена само за нетбук устройства. Амбициите на Google са на по-късен етап софтуерът да заработи и на по-мощни и скъпи лаптопи и десктоп компютри. Системата ще използва Linux ядро и най-вероятно ще е безплатна за потребителите. Всъщност самият факт, че Google разработва open source платформ, не е толкова изненадващ. По-интересен е изборът на компанията да я надгради на базата на браузъра си, а не като продължение на съществуващата си мобилна операционна система система Android.
Причините за това решение се коренят в концепцията на компанията за бъдещето на компютърното потребление по принцип. Дефиницията на Google за Chrome е семпла: скорост, простота, сигурност. Тези три стълба трябва да осигурят максимално ефективен и лесен онлайн достъп. Chrome всъщност ще е само подстъп на потребителите към интернет. Всички нужни приложения, в това число имейл клиент, софтуери за обработка на данни и каквото друго се сети човек, ще са уеб базирани. Ако успее да се наложи, новата операционна система ще стимулира целия сегмент на онлайн приложения с функционалност, близка до сегашните десктоп програми.
Ползите за самата търсачка са повече от очевидни. Чрез собствена "лека" операционна система Google се надява да изгради плодотворна естествена среда за богатото си портфолио от онлайн услуги. В момента по данни на компанията 1.75 милиона корпоративни клиенти използват Google apps (уеб базиран офис пакет) и очакванията са броят им да продължи да расте. Благоприятен "страничен" ефект е, че потребителите на "захранващата" се с интернет операционна система ще прекарват много време онлайн. Повече интернет потребление означава само едно - повече пари за Google, чийто основен приход (над 90% от общия) идва от онлайн реклама.
Скрити ефекти
Моментът за поява на нови безплатни или евтини операционни системи е изключително подходящ. Една пета от всички продажби на компютри са на машини под 400 долара. Колкото по-ниска е цената на нетбук устройствата, толкова по-малка е чистата печалба за хардуерните производители. Гиганти като Acer и HP печелят от 20 до 400 долара от компютър. На практика допълнително оскъпяване заради софтуер поставя компютърните фирми пред дилемата да повишат крайната цена на лаптопите или да не печелят нищо. И двата варианта са неприемливи в битката за сърцата на все по-пестеливите заради кризата потребители.
Стагнацията на пазара накара хардуерните производители да търсят алтернативи на по-сложните, но и по-скъпи софтуерни продукти на лидера в областта - Microsoft, особено що се отнася до нетбук компютрите. Цената на Windows 7, новото поколение на най-популярната операционна система в света, вече стана причина за недоволство от страна на големите PC компании. По неофициални данни версията на "седмицата" за нетбук устройства ще струва на производителите между 45 и 55 долара.
Засега хардуерните производители, заявили, че обмислят изграждане на компютри с вградена операционна система Chrome, са Acer, Asus, HP, Lenovo и Toshiba. С други думи всички, които имат сериозно присъствие при нетбук устройствата. Google Chrome като безплатна алтернатива вероятно ще предизвика нарастване на дела на нетбук устройствата, работещи с open source софтуер, които в момента са 30% от сегмента. Естествено за сметка на Microsoft... Но и за сметка на хардуерните производители. Някои производители на чипове обаче ще усетят и негативен ефект от "бомбата" Chrome. Операционната система ще е съвместима и с архитектурата за микропроцесори ARM. Такива чипове разработват за мобилни устройства компании като Qualcomm и NVIDIA - преки конкуренти на лидера в сферата на процесорите Intel, за които се задават още трудности.
Не на последно място, много анализатори вярват, че амбициите на Google в областта на нетбук устройствата са достатъчно убедителен аргумент, за да накарат и компании, досега отбягвали този пазар, да се включат в него. След като наскоро дори Sony обяви, че ще разработва нетбук компютри, нищо чудно и Apple да навлезе в ниския сегмент.

Няма коментари: