петък, 17 юли 2009 г.

БНР сменя логото u ще осигури достъп до Златния фонд чрез нов сайт

Класа - 11 стр.
БНР сменя логото u ще осигури достъп до Златния фонд чрез нов сайт

Инна ВАСИЛЕВА

Валерии Тодоров, Генерален Директор На Българското Национално Радио.
Особеното при цифровизацията на радиото е необходимостта от използването на две различни технологии за България и чужбина
- Г-н Тодоров, в деня на изборите за Народно събрание БНР представи своето ново ло2о. Защо се наложи промяна в знака на медията? - Идеята на новото лого е да даде нова визия на всички реформи, извършени през последните две години в БНР, които успяха да изведат и наложат не само програма "Хоризонт", но и другите наши програми на лидерски позиции. Новото лого създава асоциация за връзката между кирилицата и латиницата. БНР, като европейска медия, развива тези два акцента, върху които сме стъпили - от една страна, позицията на лидер в националния ефир, от друга страна - най-съвременните акценти на европейско радио.
- Какви са основните промени, които се случиха с националното радио?
- Рейтингът на програма "Хоризонт" през последните две години скочи почти двойно до 35 - 38% и успява да задържи аудиторията си с обективен тон и плурализъм на гледните точки. Направихме тотална промяна на саунда - опознавателни-те сигнали, програмните линии, музикалните направления, особено в новините. Програма "Христо Ботев" също успя да увеличи съществено аудиторията си и да излезе на пета позиция в национален ефир, което за една културно-образователна програма е изключителен успех. "Христо Ботев" впрочем е и най-големият продуцент в страната на детски предавания и предавания за деца, на радиодраматургия и музика, а в извънстудий-ните си салони за култура организира изложби на живопис, фотография... Само за две години БНР успя не само да преодолее техническото и технологичното изоставане, но и да смени целия хардуер и софтуер, по който работи, вкара в действие автоматична телефонна централа от ново поколение, нови уникални подвижни радиостанции с два вида връзки и без ограничения 6 радиуса и времетраенето на излъчване, многофункционална репортерска техника. Проблемите с компютрите и записващите устройства са забравени, нашите кореспонденти сега разполагат с възможност да предават автономно от всяка точка на страната. Покритието на националните програми от 67% надхвърли рекордните в историята на националното радио 90% с монтажа само за една година на 50 собствени предавателя, част от които развиха и мрежата на регионалните ни програми, които станаха 24-часоВи. Помните забележките към нас за покритието. Повече от 35 години БНР не беше пускало нови регионални програми, а за година и половина ние стартирахме две - Радио София и Радио Видин, която е най-модерната радиостанция в страната. Четири от регионалните ни програми са вече медийни лидери в регионите си. Влязоха в действие два нови проду-центски центъра - в Радио Пловдив и Радио Варна, подготвя се следващият - в Радио Благоевград. БНР първо в страната започна цифрово излъчване по технологията DRM година преди да бъде приет дори Законът за електронните съобщения. Всичко това се случи в условията на съкращаване на щатовете и без допълнително финансиране.
- Как се развива вашият сайт?
- Сайтът на националното радио се посещава от над 900 хиляди потребители Всеки месец. В момента подготвяме изцяло нова негова версия, която ще съперничи с мултимедийните си възможности на най-добрите в момента световни медийни сайтове, сред които са този на Би Би Си и на "Ню Йорк таймс". Новият сайт ще бъде наистина корпоративен - на главната страница ще бъдат събрани всички ресурси и ще бъдат изобразени всички възможности, които представят БНР с десетте си програми и шестте музикални състава и издателската продукция. Потребителите ще могат сами да си подреждат и плейли-сти, без да се прекъсва връзката им с останалите източници на информация в сайта - аудиото става независим раздел. Ще имат и възможност за абонамент за теми и новини чрез имейл и RSS, да изграждат свой ра-диоблог с най-предпочитаните теми или предавания. Потребителите ще получат достъп и до
музикалните архиви, до Златния фонд и до уникални колекции, като част от тази продукция ще бъде с платен достъп. Проектът все още не е видим за потребителите - ще стартира в близкия месец - месец и половина.
- Какви са акцентите в летните схеми на програмите на БНР?
- Поставяме акцент върху развлекателните и музикалните предавания. Започна ново предаване на Петър Волгин по "Хоризонт". То замени шоуто "Дим над водата" и се казва "Деконструкция". Предаването е по-интелектуално шоу. Идеята му е с христоматийни примери от литературата, киното, историята и политиката да се търсят националните проекции и да се провокира интелектът на публиката. Вече изцяло е променена вечерната музикална линия на радиото. За период от 10 месеца само в "Хоризонт" бяха вкарани 14 нови предавания, повечето от които са музикал-но-развлекателни. Заради доминирането на англое-зичната музика по молба на слушателите започнахме и нови предавания, например "Евробокс", което се излъчва веднага след "Неделя-150" и е посветено на европейската музика. Нови музикални предавания са и "Ритъмът на Земята", което се излъчва вечер от 20:00 до 21:00 часа, а през лятото става двучасово-от 19:00 до 21:00 часа. То представя различни жанрове от т.нар. уърлд музика. Във вечерната линия в сряда са застъпени интересите на младежката аудитория в предаването "Време за живот", в четвъртък сме предоставили за по-улегналата и интелектуална публика предаването "Графити по въздуха". В петък по "Хоризонт" се излъчва "Пътуване в страната на радиото", което представя съвременната българска продукция и разказва най-интересното от света на радиото, в събота вечер е предаването " Вива ла музика", което събира различни направления и жанрове в музиката, в неделя са "Каста дива" и "Зона за рок и джаз"... Това са само част от новите музикални предавания.
- Какво могат да очакват слушателите ви през есента?
- Сътрудничим си с музикалните къщи и музикалните радиостанции, например с "Класик FM", с БГ радио започваме проект, свързан със 75-ата годишнина на БНР. Радиото навлиза в този юбилей през януари 2009 г. В този период се навършват и 50 години от създаването на Детския радиохор. Той е уникален с това, че 50 години е под диригентството на своя учредител акад. Христо Недялков. Подготвили сме и филм с историята на хора...
- Дълго време в парламента се отправяха упреци, че в различните региони пробиват чужди радиостанции. Как ще се решава този проблем? - Проблемът ще остане, тъй като по границите ни се излъчва с много го-леми мощности - 3 до 4 пъти по-големи от най-мощните предаватели. Това е въпрос на честотно планиране и международно съгласуване, но вече отбелязах, че БНР предприе свои стъпки, за да се чуват едновременно с чуждите и нашите програми. Слава богу, за две години решихме проблем, за който много се изговори през последните години.
- Говори се, че цифровизацията на радиото ще се случи до 2020 г.
- Цифровизацията на телевизията и на радиото са две съвършено различни технологии. Това вносителите на закона не бяха разбрали в суматохата, в която го вкарваха. Наложи ни се с риск да създадем по-масиран конфликт да ги убеждаваме, че трябва да се вникне в двете различни технологии. Особено в тази технология, която беше избрана за телевизията -там се изпускат сроковете, закъсняваме много. Но тенденциите в радиото са други. До 2020 г. FM честотите ще си запазят водещата позиция в технологиите. Проблемите на цифровизацията на радиото са решими, когато има воля, и ние го доказахме, като стартирахме цифрово излъчване по технологията DRM. Трябваше да преборим законодателството, защото изпаднахме в параграф 22 - законодателството не го регламентира, но не го и забранява. Започнахме тези излъчвания като експериментални и получихме две временни разрешения. Проблемите на радиото очевидно ще се решават на по-късен етап с отделна разпоредба, за да се вникне в процесите, които се натрупват. За да не внасяме смут в националните планове за цифровизация, пуснахме цифров формат само за излъчване в чужбина. Особеното за радиото е, че вероятно ще се използват два цифрови формата - за страната и в чужбина.

Няма коментари: