вторник, 14 юли 2009 г.

Microsoft ще пусне чисто нов браузър

bpost.bg - Свят
Microsoft ще пусне чисто нов браузърПрез следващия месец софтуерният гигант ще представи бета-версия на изцяло новия си интернет-браузър Gazelle. Той няма да е продължение на Internet Explorer, а ще е разработен по коренно различен начин, като ще предложи непознати досега възможности и принципи на работа.
Според разработчиците на новия браузър потребителите ще получат с Gazelle опции, които липсват в сегашните браузъри. Изцяло нова ще е и системата за сигурност. В момента част от функциите за предпазването от зловреден софтуер на актуалните браузъри се изпълняват от операционната система. Gazelle обаче ще осигурява всичко сам.
Новият браузър ще идентифицира типа на трафика чрез собствени механизми и ще може да блокира всяко вредоносно съдържание още на входа на системата. Никой браузър в момента няма толкова всеобхватна система за защита, твърдят от Microsoft.
В момента обаче Gazelle остава само прототип. Въпреки че отваря 19 от 20-те най-популярни сайта в класацията на Alexa, има доста върху какво да се работи. Бързината на браузъра също не е завидна – за момента той е по-бавен от Internet Explorer, особено при отварянето на нови сайтове, предава сайтът CNet.
В началото на тази година Microsoft пуснаха в употреба новия, осми Internet Explorer, като на него се възлагаха големи надежди. Въпреки това дела на браузъра намалява буквално с всеки изминал ден. За шест месеца той се е смъкнал с 5,5% и в момента за първи път в историята си е на ниво под 60%.
Софтуерната компания беше уверена, че IE8 е браузърът, от който потребителите се нуждаят. Разработването на чисто нов обаче е явна индикация, че отново са ударили на камък. Можем само да чакаме до август, за да разберем дали на пазара ще се появи конкурентоспособна програма за сърфиране в интернет.

Няма коментари: