петък, 15 август 2008 г.

Google прави революция

Монитор - 20 стр.
Google прави революция

Елеонора СИМЕОНОВА

Пуска най-големия онлайн център за преводи
Най-големият онлайн център за преводи в мрежата съвсем скоро ще види бял свят. Услугата, която в момента се разработва от Google, ще позволи на потребителите да превеждат документи от и на десетки различни езици. Преводачи в центъра ще бъдат както професионалисти, така и любители. В началото системата ще поддържа 40 езика, като превеждането ще бъде както безплатно, така и платено. Поради тази причина от Google не гарантират качеството на резултата от превода.
За да използват Translation Center, потребителите първо ще трябва да качат на сайта желания документ и след това да посочат езика, на който искат да го получат. Втората стъпка е изборът на преводач от наличния списък. Всеки, който се заеме с работа в центъра за преводи, ще има достъп до всички инструменти на Google. Центърът ще включва и система за търсене на вече преведени документи, която ще се стреми да избегне случаите на дублиране.
Създаване на документ за превод
Създаването на документ за превод чрез Google е много лесно. За целта потребителите разполагат със страница, на която трябва да попълнят основните данни като име, описание, краен срок. Освен това трябва да посочите от и на какъв език искате документа, като след това изберете файла от компютъра си и го качите в системата. Единствената причина, поради която трябва да попълните тези полета, е да улесните преводачите след това. Особеното при центъра за преводи на Google е това, че освен преводач можете да си изберете и човек, който да прегледа вече готовия документ за грешки. След като изпратите заявка, трябва само да изчакате получаването на потвърждение, че преводачът ще изпълни молбата ви.
Влез в превода
Всеки желаещ може да превежда в центъра на Google. Това става възможно, тъй като потребителите виждат молбите за превод на техния език в специално създадената за това Входяща кутия. По този начин можете да се съгласите да направите даден превод и да използвате инструментите на Google, като най-ценен от тях е т. нар. translator workbench. Той представлява работното ви поле, в което виждате изходящия текст и готовия превод един до друг. На разположение на потребителите е и допълнителен инструмент, който съдържа често използвани при превода фрази.

петък, 15 август 2008 04:29:34

Няма коментари: