сряда, 13 август 2008 г.

Yahoo похарчи 36 млн. долара за съвети срещу Microsoft

Монитор - 16 стр.
Yahoo похарчи 36 млн. долара за съвети срещу Microsoft



В сумата не влизат разходите в битката за гласа на акционерите през юли
Усмивката на главния изпълнителен директор и основател на Yahoo Джери Янг след общото събрание на акционерите на компанията, на което беше преизбран, се оказа подранила.
Основателят на гиганта Yahoo Джери Янг и колегите му от компанията похарчиха много време и енергия през последните месеци, за да се справят със сложната ситуация, която беше предизвикана от враждебната оферта за изкупуване на Microsoft и последвалата я битка за гласовете на акционерите, предаде вестник New York Times. Сега компанията предостави на обществеността и информация за изражението на цялата тази история в реални суми и съобщи стойността на разходите за външни консултанти като банкови експерти и адвокати.
От изпратеното до Комисията по ценни книжа и борси съобщение стана ясно, че Yahoo е похарчил 36 млн. долара през първата половина на 2008 г. за съветници, които да й помогнат да се справи с офертата на Microsoft и опитите на милиардера Карл Икан да отстрани борда на компанията. Впоследствие корпорацията постигна споразумение с Икан.
Най-облагодетелствани от битката за интернет гиганта се оказаха консултантите от големите финансови инвестиционни корпорации като Goldman Sachs, Lehman Brothers и Moelis & Company. По информация на New York Times те са работили заедно с Yahoo! през целия този период. Юридически съвети на Yahoo са давали и от фирмата Skadden Arps Slate Meagher & Flom.
Огромната сума от 36 млн. долара обаче не включва разходите, направени през юли, когато компанията на Джери Янг проведе активна кампания сред акционерите си, за да не подкрепят агресивния план за смяна на ръководството на магната Карл Икан. Освен това по мнение на специалистите тя не отчита многобройните нематериални разходи на корпорацията като изгубено време, разсейване и пренасочени вътрешни ресурси.
През юни тази година интернет компанията сключи споразумение, с което позволи на най-големия си конкурент Google да продава рекламно съдържание на сайта й. Това партньорство стана обект на обстойно разследване от страна на регулаторните органи, тъй като то ще даде възможност двете компании да заемат още по-силни позиции на пазара.
***
Скандалите в компанията нямат край
Пореден скандал в Yahoo предизвикаха резултатите от проведеното по време на общото събрание на акционерите гласуване. Според обявените първоначални данни главният изпълнителен директор на гиганта Джери Янг е бил преизбран на поста с 85,3%, а председателят на съвета на директорите Рой Босток - със 79,5%. В действителност обаче се оказа, че тези цифри се разминават с около 200 млн. гласа с действителността и за Янг са гласували 66,3%, а за Босток - 60,04%. Повторното броене се наложи, след като Capital Research Global Investors и дъщерната й Capital World Investors, които заедно притежават 16% от акциите на Yahoo, се усъмниха в резултатите. Освен това Джери Янг успя да влезе и в Топ 10 на класацията на най-лошите генерални директори на списание Fortune. От позорната титла не го спаси и фактът, че заплатата му за 2007 г. е била 1 долар.
Снимка: cache.daylife.com/

сряда, 13 август 2008 04:58:44

Няма коментари: