петък, 17 октомври 2008 г.

Риалити шоуто - тв помагало по манипулации

Монитор - 18 стр.
Риалити шоуто - тв помагало по манипулации

Георг АЛЕКСАНДРОВ

С елементарни трикове продуцентите превръщат зрителите в изкупителни жертви
Кока-колата сред лимонадените тв продукти. В това се превърна Биг брадър в четвъртия му сезон. Наивно е да си мислим, че хората няма да го консумират, независимо от прозиращата манипулация. В капана є в този сезон на Големия брат се хванаха капризни миски, мамини синчета свалячи, сприхави мачовци, неосъзнати и осъзнати хомосексуалисти, девици, роми, псевдохотелиери, ченгета с китари… общо взето скици. Но за разлика от предишните епизоди, които имаха и късно издание, в което се пускаха нецензурирани кадри, сега такова няма.
На няколко пъти в праймтайма на Нова тв аудиторията ставаше свидетел на брутални сцени. Сбиване до кръв, масажиране на силиконови цици, размяна на нежни ласки между жени...
Наскоро зрителите видяха задните части на Цветан, повит уж в пешкир, лигавата целувка на пича градинар Георги с бъбривата и интригантстваща Емилия. А също "чукането" на възглавници в името на играта на счупен телефон, изпълнено от бай Иван и Камен, гюбеците на Иванина, както и дефилирането є по прашки (макар и в друг момент в предаването). А какво да кажем за сбиването на изгонените вече Данаил и Даниел минути преди да започне един от лайфовете в осем часа вечерта? То беше отпушване на пара, но се проточи доста време. И наистина липсата на адекватна реакция от страна на режисьорите на шоуто бе осъдителна. Неадекватно е и поведението на СЕМ, който планува дебат за насилието, провокиран от Големия брат, чак за края на годината.
Докато чакаме надзорниците да реагират, ще ги улесним с някои подбрани факти от шоуто. Като този, че продуцентите снабдяваха с алкохол участниците и беше абсолютно логично рано или късно да се стигне до саморазправа помежду им. По-шокираща от сдърпването обаче бе липсата на навременна реакция от страна на охранителите. Защото се видя, че спречкването можеше да прерасне в нещо още по-сериозно, та дори и с фатален край. И какви щяха да са извиненията тогава…
Какво да кажем за странните и задълбочени коментари на гостите на Милен Цветков относно поведението на съквартирантите? Не е тайна за по-просветените, че повечето от тях получават предварително кратка информация за всеки един от брадърите в шоуто, без да са гледали внимателно героите, и импровизират с плоски съждения. Хвърлят произволно клишета по тези, които не са им симпатични, а с това манипулирането на образите, които са обречени да сноват в още по-манипулативните игри, замислени по сценарий, фалшифицира самоличността на участниците грубо.
Съдейки по логото на Биг брадър 4 - "Влез в реалността", явно авторите го преследват буквално. И ако бе станало най-страшното, те като нищо щяха да се оправдаят, че са предупреждавали още в рекламата за евентуални инциденти. Но колкото и циркаджийството на разголените гърли и наежените мъже, набедени за представителна извадка на обществото, да провокират гледаемост, елементарно е да превръщат зрителите в изкупителната жертва на телевизионни манипулации.
***
Текст под снимка
Повечето зрители възприеха сбиването между съквартирантите Данаил и Даниел в праймтайма на Нова тв като инсценирано.

петък, 17 октомври 2008 04:39:28

Няма коментари: