понеделник, 13 октомври 2008 г.

Започва "VIP Стажантът

Класа - 25 стр.
Започва "VIP Стажантът

Ирена КОМИТОВА, Управляващ съдружник, Creative Solutions

Доналд Тръмп кани 14 известни личности да се включат в тв играта
Какво ако... можехте да имате всичко?
Това беше обединяващият слоган по време на всичките шест сезона на телевизионното риалити шоу "Стажантът", което се излъчваше в продължение на 10 месена no TV2. В тях Доналд Тръмп демонстрира по блестящ начин, че е ненадминат в изкуството да преиенява бизнес достойнствата на млади таланти, които са готови да преминат през най-сурови изпитания, за да спечелят заветната крайна награда. А именно да бъдат в рамките на една година директори на някоя от водещите компании в "Тръмп организейшън", да получават огромна заплата, да се ползват с привилегиите на мениджъри от най-високо ниво - частни самолети, яхти, лимузини, секретарки, екипи, достъп до специални ексклузивни спортни и социални събития - така че да изградят за себе си с много труд и находчивост преследваната от всички "американска мечта".
В седми сезон играта е друга... В седми сезон фокусът, правилата и, разбира се, слоганът са други...
Какво ако... можехте да направите добро?
В Америка съществуват много силни традиции и отдаденост на социално отговорни каузи и благотворителност. Да правиш добро, е като да правиш пари - и колкото повече, толкова по-добре. Корпоративната социална отговорност се приема като
задължителна, а персоналното посвещаване на благородна кауза е част от съвременния стил на живот. Да подпомагаш изследователи за борба с неизлечими болести, да предоставяш средства на фондации, да насърчаваш хора в неравностойно положение или да се грижиш за инвалиди -това е също толкова важно, колкото и да управляваш успешна бизнес империя.
Като стъпва на базата на популярното си телевизионно шоу "Стажантът", Доналд Тръмп се обръща с покана към 14 известни личности от различни сфери на шоу бизнеса, спорта и журналистиката, за да ги включи в играта. Те вече вероятно "имат всичко". Те не се борят за титли и заплати. Те не се борят да се доказват като мениджъри. Те се борят с всяка задача да спечелят максимални суми, за да останат докрай и да получат за каузата, която лично подкрепят, сумата от 250 000 долара, която самият Тръмп дава.
Освен това в тази игра има още едно друго предизвикателство. В нея на преден план ще излезе тяхното его - кой ще успее да се докаже в област, съвсем различна от онази, в която е успешен. Кой ще понесе загубата, когато никога преди това не е губил. Няма ги мениджърите, няма ги асистентите. Няма ги съветниците и специалистите по връзки с обществеността. Няма кой да
пише репликите и сценариите. Няма ги хората, които ги гримират, насърчават, обучават и подпомагат логистично. Всеки е оставен да покаже "колко струва", всеки е сам, в противоборство с още 13 други важни, много важни и още по-важни, известни и успешни личности.
Американският отбор мъже
(в играта те се нарекоха "Хидра", като многоглавото чудовище от митологията, с цел да сплашат женските си противници) са:
I. Ленъкс Луис (Lennox Lewis) - шампионът по бокс тежка категория
2. Тито Ортис (Tito Ortiz) - великият боксьор и магнат на спортни стоки
3. Трейс Аткинс (Trace Adkins)- мултиплатинената кънтри звезда
4. Пиърс Морган (Piers Morgan) - известен журналист 6 таблоид и съдия на шоуто "Талантите на Америка"
5. Ажийн Симънс (Gene Simmons) бокалистът на група "Кис"
6. Стивън Болдуин (Stephen Baldwin) - актьор, писател и предприемач
7. Винсент Пасторе (Vincent Pastore) - звездата от The Sopranos u Бродуей
Американският отбор жени
(с името "Емпресарио", колко женско, нали винаги се опитваме да Впечатлим (импресираме) околните), включва:
I. Тифани фелън (Tiffany Fallon) - плеймейт на Америка за 2007-а
2. Мери-Лу Хенър (Marilu Henner) -звездата от "Такси" и автор на бестселъри
3. Джени финч (Jennie Finch) - златен медалист по софтбол
4. Нели Галан (Nely Galan) телевизионната латино журналистка
5. Керъл Алт (Carol Alt) неповторим супермодел и пионер в здравословното хранене
6. Надя Команечи (Nadia Comaneci) 5-кратна олимпийска златна медалистка по
спортна гимнастика
7. Омароса (Omarosa) противната на всички (но не и на Тръмп) риалити "звезда"
от първия сезон на "Стажантът"
За да илюстрирам драматизма на предстоящите 14 епизода от "VIP Стажантът", се изкуших да съставя българските предполагаеми отбори за това състезание. Предлагам ви да помислите как биха се представили следните 14 български VIP участници, които са подбрани от аналогични области с американските им колеги. Представете си например, че съберете в една оспорвана надпревара следните екипи:
Българският мъжки отбор "Хидра"
би изглеждал така:
I. Константин Семерджиев (Коко Тайсъна) професионален боксьор
2. Димитър Ходжев (Митьо Крика) фитнес инструктор и собственик на магазин за
хранителни добавки
3. Слави Трифонов - мултиплатинената тв- и музикална звезда на България
4. Петьо Блъсков - създателят на толкова много нови вестници - от пресгрупа
" 168 часа" до "Монитор", 'Политика" и "Поглед"
5. Данчо Караджов - любимият вокалист на група "Сигнал"
6. Андрей Батаиюв - музикант, актьор и депутат
7. Чочо Попйорданов -актьор u омайник
А българското "Емпресарио"
ви предлагам да е така:
I. Златка Райкова - "Мис Плеймейт България" 2007
2. Стефания Колева - актрисата от "Тя и той"
3. Мария Гроздева-златната ни медали cm ка по спортна стрелба
4. Валя Ахчиева - разследващата журналистка от "Открито"
5. Ирен Онтева - топ-модел и организатор на конкурси за красота
6. Лили Игнатова, нашето златно момиче от художествената гимнастика
7. Зара - от "Биг брадър I", която е като Омароса звезда от риалити шоу
В първия епизод на сезон 7 Тръмп посреща кандидатите на пода на стоковата борса в Ню Йорк (New York Mercantile Exchange), като символиката тук е ясна.
Всеки един участник, всяка звезда днес е превърната от шоубизнеса в "стока" - commodity. Тя има своята цена, която се определя от търсенето и предлагането.
В предстоящата игра обаче цената на играчите няма да се определя от това. Цената на всеки ще зависи от способността му да изпълни поставените бизнес задачи, да "набере" най-много средства за предпочитаната кауза, да спечели заветните 250 000 долара и да докаже, че е най-добрият от най-добрите.
Знам, че нашите зрители ще се забавляват във всеки един от епизодите, защото всяка конкретна задача през този сезон ще демонстрира онова, което всички ние знаем много отдавна. А именно - с "връзки" всичко се постига. Знаменателна в това отношение е репликата на Джийн Симънс, който казва: "Някои от нас ще почукат на дадени врати и тези врати ще се отворят единствено и само заради човека, който чука на тях."
Обещавам ви прекрасни, интересни и много, много поучителни епизоди в битка за парите на Тръмп. За край ми се иска да ви предизвикам с няколко въпроса.
Според вас, ако българските хипотетични отбори биха били съставени и те биха играли във "VIP Стажантът", вие на кого бихте заложили?
Кой от българските участници би спечелил подобно състезание?
Колко пари максимално всеки един от тях би заработил в отделните задачи?
Например колко биха спечелили българските отбори от първата задача -да продават хот-дог на средата на "Витошка" в рамките на един ден. И да знаят, че в хода на състезанието самият кмет на града ще мине да си купи хот-дог, за да прецени дали е достатъчно добре направен.
Изпращайте ми отговорите си по имейл на i.komitova@creativebg.com.
Ще публикуваме резултатите - на американския отбор, съпоставени с вашите прогнози, и ще се забавляваме в сравняването им.
***
Визитка
Creatine Solutions
Creative Solutions e международно призната компания, базирана в България, с основна дейност в сферата на консултантските услуги, издателската дейност, финансите и организацията на събития. Creative Solutions е издател на списание PREMIUM Lifestyle, както и на корпоративното списание на луксозната верига супермаркети Elemag Gourmet Компанията е и организатор на едни от най-престижните форуми на лукса в България - конференцията и изложението Lux Only. Някои от другите важни дългосрочни проекти на Creative Solutions са: седем бизнес кръгли маси с правителството на България, организирани от сп. Economist; консултантски проекти и PR дейност за редица чуждестранни компании - Dexia Kommunalkredit Bank; LR International; Ernst&Young Bulgaria; Eurobank EFG Bulgaria, както и съвместно продуциране с международната HD телевизия LUXE.TV на репортажни филми за луксозни обекти в страната.
***
Текст под снимка
Доналд Тръмп със стажантите от епизод 7.

понеделник, 13 октомври 2008 02:03:09

Няма коментари: