сряда, 15 октомври 2008 г.

Ще срине ли кризата световните IT пазари

Пари - 24 стр.
Ще срине ли кризата световните IT пазари

Христо ЛАСКОВ

Въпреки предварителните оптимистични очаквания глобалната финансова и икономическа криза най-вероятно ще притисне IT сектора. Според данни, изнесени от Bloomberg, щетите от спада в продажбите, които ще отнесат гигантите в индустрията, само за следващата година ще достигнат около 170 млрд. USD, или 5% от общия обем от 3.4 трлн. USD
- спад, който е по-малък от прогнозираните от някои от по-големите компании от бранша. А ако този спад стане факт, 2009 ще е първата година с отрицателен знак за IT сектора от 2001 г. насам. Малко по-оптимистична е прогнозата на iSupply. Според нея ръстът на технологичните компании ще падне от 4 на 3.5%, но все пак ще има такъв.
Потърпевши
Най-потърпевши от натиска върху потребителите ще бъдат именно най-големите, прогнозират анализатори. Според анализа на Bloomberg имена като Intel и Microsoft ще отнесат най-големи щети от евентуалния спад на разходите. Други големи имена в бранша като Apple, изглежда, не са особено притеснени от негативните прогнози. Днес компанията най-вероятно ще представи нова серия MacBook Pro напук на глобалното забавяне, прогнозират американските блогове.
Причини
Може би и фактът, че продуктите на Ябълката са по-потребителски ориентирани, е причина за липсата на негативизъм у главния изпълнителен директор на компанията Стив Джобс. Защото най-големият спад за IT компаниите ще дойде от най-големия им клиент - бизнеса.
Съкращаването на корпоративните разходи за покупка на компютри, софтуер и мрежово оборудване ще стане основният катализатор на спада на продажбите, коментират специалисти. Компаниите ще харчат по-малко за информационни технологии, тъй като банките ще ограничат кредитирането, изпитвайки остър дефицит на ликвидност. Много финансови институции в САЩ вече силно ограничиха и дори прекратиха отпускането на кредити, а други увеличиха рязко лихвените проценти, показва статистиката.
Развитие
Съкращаването на разходите за покупка на готови услуги обаче може да не се пренесе в сектора на IT услугите, смятат специалисти. Причината е, че чрез оптимизация на IT процесите се оптимизират и разходите на компаниите - точно целта, която преследват и големи, и малки бизнеси в момента. И все пак като цяло очакванията са за глобален спад през идните 12 месеца.
Промени
В момента целият финансов свят е в очакване на отчетите на IT компаниите за третото тримесечие на 2008 г. Може би именно те ще покажат какво точно се случва с продажбите на технологичните компании, чиито акции понесоха едни от най-тежките удари по време на глобалния борсов спад през миналата седмица.
Ако трябва да съдим от последните данни обаче, IT гигантите остават имунизирани срещу глобалния крах. Доказателство за тенденцията са финансовите резултати на най-големия производител на компютри в света Hewlett-Packard за второто тримесечие на 2008 г. Според изнесената от компанията информация продажбите й на PC са скочили с 20% спрямо предходната година. Наистина основен фактор за това увеличение са пазарите извън пределите на САЩ, но и американците са допринесли за стабилния ръст на IT гиганта. А HP далеч не е единственият пример за позитивизъм.
Продажбите у нас не намаляват, дори обратното - скокът на PC пазара за 2008 г. трябва да е над 20%
Оптимистични са прогнозите и на анализатори, и на специалисти от IT бранша за развитието на IT пазара в България в обозримо бъдеще. И до момента няма корекции на прогнозите на IDC за развитието на продажбите на компютри у нас, които са за над 20% ръст през идните 4 години.
Коментар
Не смятам, че до края на годината IT браншът ще усети какъвто и да било ефект от глобалната криза, коментира за в. Пари управителят на Комел Софт Мултимедия и член на УС на Българската асоциация по информационни технологии Златко Златков.
Мнение
Смятам, че дори и да се усети някакъв ефект, той няма да дойде толкова бързо у нас. Евентуални последици от кредитната криза в България най-вероятно ще усетим най-рано след март 2009 г., прогнозира Златков.
Прогноза
В края на 2008 г. очакваме традиционното високо търсене от домашните потребители и фирмите, както и отпушване на някои големи проекти в държавната администрация, казва Огнян Данчев, мениджър за компютърните системи в Hewlett-Packard България. През 2009 г. обаче смятам, че ръстът ще е по-скромен и намирам прогнозите на много анализатори за твърде оптимистични, добавя той.
Позиция
През следващата година и технологичният сектор ще пострада от световната финансова криза, твърди Димитър Каданов, мениджър Volume Business във Fujitsu Siemens България. Фирмите ще преминават към по-консервативна фискална политика и ще са по-предпазливи при харчовете си за IT оборудване, добавя той.
Анализи
Според анализаторите от IDC обаче идната 2009 г. ще бъде оцветена в розово за продажбите на компютри. Българският пазар ще бъде водещ по ръст в Балканския регион до 2012 г., прогнозират те. през следващите 5 години средният годишен ръст на IT пазара у нас ще бъде около 20.5%.
Тази прогноза е с над 40% по-висока спрямо изнесените преди година данни за среден годишен ръст на IT сектора от 14.5%. А ако тенденцията се запази, през 2012 г. оборотът от софтуер, хардуер и услуги у нас трябва да достигне 2.58 млрд. лв. при оборот от малко над 1 млрд. лв. за 2007 г.
Среда
Българският пазар се намира в златната среда, що се отнася до степента на развитието му, казват още от IDC. Основен показател за това е разпределението на разходите за високи технологии и по-специално процентът, предназначен за услуги.
***
Продажби
► Със 100% са скочили продажбите на лаптопи в България за първата половина на 2008 г. спрямо същия период на миналата година, показва статистиката на IDC.
►През третото тримесечие пазарът на преносими компютри се сдоби с нов лидер - Asus.
► Dell отчете точно 100% ръст в продажбите си за първото полугодие.
► HP също е доволен от развитието си на родния пазар.
► Показателна за това е специалната серия лаптопи Pavilion на компанията, предназначена за страната ни.
► Тя трябва да дебютира до края на октомври.
***
Dell занижи прогнозите
► Вторият по големина производител на компютри в света Dell занижи очакванията си за пазарите на високи технологии още в средата на септември.
► Потребителите в САЩ отдавна намалиха разходите си за IT, сега на дневен ред идва спадът в харчовете на хората отвъд океана, коментира тогава главният изпълнителен директор на компанията Майкъл Дел.
► Проблемът е след слабия август, който се превърна в традиция за Dell, че положението през септември не се подобрява.
► Според анализаторите от Gartner ръстът на IT пазара за тази година трябва да бъде 6.25% на глобално ниво.
► Общият оборот на hitech сектора трябва да достигне 3.4 трлн. USD. През миналата година разходите на потребителите скочиха с 10.4%, а прогнозата за следващата година е за ръст от под 6%.

сряда, 15 октомври 2008 03:28:06

Няма коментари: