вторник, 25 ноември 2008 г.

От мъжка гледна точка

Пари - 28 стр.
От мъжка гледна точка

Боряна НИКОЛАЕВА, Христиана ДИМИТРОВА

На българския пазар липсва сериозно икономическо-развлекателно списание от рода на Forbes Magazine
Мнозина медийни експерти и издатели са на мнение, че финансовата криза, която вече взима своите жертви сред вестниците и другите медии, няма да засегне толкова сериозно пазара на списания. Като че ли в потвърждение на тези думи у нас се забелязва известно оживление в тази ниша. Появяват се нови заглавия и изданията се профилират. Една от най-доходоносните и сериозни ниши на пазара са мъжките издания. Очаква се през 2009 г. на него да се появят нови заглавия, които отново ще са лицензни и добре познати по света.
Пазарът
Според главния редактор на Playboy Христо Кьосев липсва сериозно иконо-мическо-развлекателно списание от рода на Forbes Magazine. Също така няма и здравно издание като Men’s Health Magazine. Посочените по-горе ниши ще бъдат запълнени съвсем скоро, коментира той. Очаквам в обозримо бъдеще да се появи и световният лидер сред дамските модни издания Vogue, което да бъде последвано от мъжкото Men’s Vogue, прогнозира Кьосев. Моето убеждение е, че интернет предлага повечето неща, за които се пише в мъжките лайфстайл списания - еротика, спорт, автомобили. В конкуренция с мрежата от пазара ще изпаднат небрандовите локални издания и на тяхно място ще навлязат още големи световни марки. Типичен е примерът с финала на EGO и замяната му с Gentleman’s Quarterly (GQ), която предстои, отбелязва Кьосев.
Единственото нещо, което интернет не може да даде на своите ползватели, е стилът. Затова съм спокоен, че лайфстайл изданията като Playboy имат бъдеще. Също така желая успех на всички наши конкурентни издания, защото само в такава среда на съревнование се поддържа високо ниво на журналистиката, допълва Кьосев.
Playboy
Безспорно, когато става дума за известни мъжки списания, Playboy може да се похвали с дългогодишни традиции и интерес от страна на читателите. Освен като ценители на женската красота издателите демонстрират и други интереси още със стартирането на това амбициозно начинание. С годините по страниците на Playboy интервюта са давали емблематични личности. А известни писатели като Владимир Набоков, Артър К. Кларк са публикували в изданието откъси от свои творби. Първият брой на списанието излиза на пазара в САЩ през декември 1953 г., като зад неговото създаване застава Хю Хефнър. За лого на списанието е избрано прословутото зайче, което се появява във втория брой и оттогава до днес се запазва като отличителен знак. Сексимволът Мерелин Монро е избрана за корица на първия брой, който е разпродаден за седмици. Списанието достига върха си през 1970 г., когато отчита най-големи тиражи. През ноември 1972 г. е броят с най-главозамайващи продажби - над 7 млн. копия. Но постепенно започва да усеща натиска на конкуренцията - на пазара в Щатите и по света се появяват издания като FHM, Maxim и др. Днес Playboy се издава в над 20 държави в Америка, Европа и Азия. В страни като Пакистан, Саудитска Арабия то е забранено заради прекалено либералните си възгледи. В България първият брой излиза през април 2002 г. Първият издател на Playboy в България е Мартин Захариев. Впоследствие изданието става собственост на Атика Медиа България ООД, филиал на голямата гръцка издателска група Attica Media, която освен в България издава Playboy в Гърция, Сърбия и Румъния.
Maxim
Сред предпочитаните мъжки издания се нарежда и Maxim. То е с по-кратък стаж от Playboy, но не губи време и бързо печели читателска аудитория. За първи път започва да излиза във Великобритания. Там то е лидер с 2.5 милиона читатели. По този начин стъпва на равна нога в съревнованието с GQ, Esquire и други списания от същия тип. Материалите са закачливи и разтоварващи, а безспорна причина мъжете с интерес да разгръщат страниците му са фотосесиите. За тях са ангажирани всеки месец различни знаменитости, певици, актриси, като често снимките са доста провокативни. След успеха в Кралството, Maxim пренебрегва границите и се пренася в Германия, Франция, Австралия, Канада и др. През 1999 г. стартира MaximOnline.com, където се публикува почти пълната версия на печатното издание. Днес списанието се издава от Alpha Media Group. В България Playboy и Maxim заемат 70% от пазарния дял на мъжките лайфстайл издания, смята главният редактор на Playboy Христо Кьосев.
FHM
Зад тази абревиатура се крие For Him Magazine (в превод Списание за него) - месечно мъжко лафстайл издание. Започва да излиза през 1985 г. във Великобритания под името „За Него”, но през 1994 г. заглавието търпи промени и остава в сегашния си вид. Негов основател е Крис Астридж, а идеята, с която атакува пазара, е за специализирано списание, насочено към модерния мъж, който се интересува от мода и от градския начин на живот. И разбира се, да знае как да се забавлява. В световен мащаб FHM се издава в 32 държави, на пет континента и 24 езика. FHM е най-голямото мъжко списание в Европа, Азия, Великобритания, Австралия, Южна Африка и Китай, като държи топпозиция на 21 пазара. През 2007 г. FHM е продадено от EMAP на Bauer. В България списанието е сред „юношите” в тази пазарна ниша. Аудиторията му е между 20 и 45 години - мъже, които се интересуват от най-новите тенденции в киното, спорта, колите, техниката, модата. И естествено от жени и секс. Всяка година FHM организира най-голямата анкета за красавици „100-те най-сексапилни жени”. През 2005 г. в гласуването се включват повече от 10 млн. души от цял свят. Интересът е толкова голям, че само за месец FHM продава 4.8 млн. списания.
Новите
От 2009 г. пазарът на мъжките лайфстайл списания ще се увеличи с още едно заглавие, стана ясно наскоро. GQ ще излиза на български и ще бъде издавано от Спас Русев и неговите партньори от най-голямото гръцко издателство Liberis Publications, което е част от медийния концерн Condе Nast Publications. Освен за GQ гръцката компания държи правата в региона и за Glamour, Vogue, Vanity Fair, Allure, The New Yorker и други луксозни издания.
***
Текстове под снимки
След старта на Playboy през 1953 г. Хю Хефнър превръща списанието в империя
***
Почитателите на GQ скоро ще се радват и на българския вариант
***
На страниците на Maxim присъстват най-красивите жени
в. Пари - стр. 28
вторник, 25 ноември 2008 04:19:57

Няма коментари: