събота, 18 април 2009 г.

Магардич Халваджан, режисьор: Медиите сами си измислят новините

Поглед - 18 стр.
Магардич Халваджан, режисьор: Медиите сами си измислят новините

Евелина СТРАХИЛОВА

- Маги. защо набедиха „Страх" за нелепия инцидент с 13-годишното момче, което се обеси в Козлодуй, след като подобна игра има и в предаването „Форт Бояр"?
- Никой в нищо не ни е обвинил. Медиите раздуха цялата тази история. И това е типично, защото в момент на криза, когато няма и новини, медиите си ги измислят, за да могат да съществуват. Много години съм в този бизнес и нищо не може да ме учуди.
- Значи това бе изцяло медиен шум?
- Да, един нелеп инцидент, раздут от медиите, се превърна в някакъв балон. Когато бяхме с ръководството на Нова тв на среща със СЕМ, самата председателка на надзорниците г-жа Маргарита Пешева каза, че при тях няма нито едно гражданско обаждане. Всичко идва от медиите, които непрекъснато звънят и се интересуват какво става. И дори тя даде пример със случая с кеча преди години, когато са били залети от факсове, имейли и телефонни обаждания от възмутени родители. И това е нормално, защото в кеча има едни озверели хора, които се млатят, чупят си кокалите. Да, театър е, но как да обясниш на децата, че всъщност това не се случва наистина. А „Страх" е игра, в която се набляга на положителните емоции. Някакви хора се мъчат да се справят със страха си. Като „Бързи, смели, сръчни", но по-екстремно. Зрителите не са глупави, така че когато няма обществена реакция, означава, че няма виновник. Просто жестока съдба.
- Въпреки голямата трагедия, може ли да се каже, че инцидентът бе и реклама за „Страх"?
- Цинично звучи, но наистина се вдигна много шум. Вече не знам какво да кажа, толкова криво ми стана от тази история. Не може колеги да обвиняват предаването, дори скочиха срещу цялата медия - Нова тв. Това е пълна глупост - всички телевизии имат такива предавания, като минеш през „Форт Бояр", „Бяство към победата", „Сървайвър" и т.н.
- В крайна сметка какво реши СЕМ?
- „Страх" ще продължи да се излъчва. Имаме още 10 епизода и чакаме да свърши „ВИП брадър", за ги пуснем. При прекъсванията за реклами ще има надпис „Предупреждение за родителски контрол за деца под 12 години". Родителите не трябва да си измиват ръцете с такива предавания, а да се научат, че когато децата гледат телевизия, трябва да им се обяснява. Това се отнася и за филмите, и за всички тв продукции. Затова са и тези точки, които предупреждават, че даден формат не е подходящ за определена възраст.
- Ти си президент на Асоциацията на телевизионните продуценти (АТП). Какво се случва с дейността й?
- Ще дадем пресконференция и ще кажем за какво точно се борим. А главното е оцеляването на нашия бизнес, и то на ниво закони. Имаме нужда от това ние продуцентите реално да сме
партньори на телевизиите, а не да бъдем техни служители. Защото често се получава това неразбиране. Телевизиите се поу-насят понякога и на нас това не ни харесва. Решихме, че трябва да се обединим, за да можем донякъде да контролираме поло-
жението. Като сме поотделно, те могат да правят каквото си искат. Това, разбира се, не пречи да сме конкуренти. Има си правила обаче, които трябва да се спазват от всички. Това ще е и по-полезно за зрителите, защото голяма част от телевизиите, не визирам националните, изобщо не изпълняват предписанието на закона - а именно да има 10% собствена продукция. Е, това го няма! Оказва се, че 90% от телевизиите в България са в нарушение на закона и никой не ги санкционира. Ние, продуцентите, пък нямаме работа по малките телевизии, които не спазват закона.
- Асоциацията наистина ли обедини продуцентската гилдия?
- Със сигурност. На нашите събрания е много забавно. Такова нещо не бях виждал, откакто се занимавам с телевизия -10-12 години. На една маса Евтим Мило-шев, Иван и Андрей, Нико Тупа-рев, Митака Митовски, аз. Допреди няколко месеца това беше немислимо. А сега сме заедно и тече голям купон. И телевизиите ги е страх от това. Разбраха, че принципът „Разделяй и владей", който вършеше много работа дълги години, вече не е в сила. Тези игри свършиха. И няма как, срещаме се, говорим и всичко ни е ясно.
- И за зрителите е осезаемо - ти си чест гост на Нико Тупарев във „ВИП брадър".
- Именно. И това се случва точно поради тази причина. Осъзнахме, че конкуренцията си остава, но трябва да си говорим. Мисля, че много неща ще се променят в тоя бизнес поради факта Асоциация на телевизионните продуценти. Един от основните проблеми е, че ние още не можем да решим какво значи външен и какво независим продуцент. Законът също не го тълкува както трябва. И това е една от точките, с които ще се занимаем. Битката ще е тежка, но толкова години сме го правили и ще продължаваме да се борим.
- Слави Трифонов още ли се дърпа от асоциацията?
- В действителност само той остана извън нея. Неговата позиция пред нас беше, че иска първо да се увери, че АТП ще работи. Той се съмняваше, че всички продуценти ще се съберат на едно място и ще направят нещо. Но при положение че виждам, че заедно можем да работим, а скоро ще стане видно и за всички, смятам, че и Слави ще се присъедини рано или късно.
- Миналата година обяви един много амбициозен проект - тв академия. Отказа ли се от него?
- Напротив, стигнали сме много напред в разработката. В желанието си да обединя гилдията, подарих тази моя идея на АТП. Наградите ще се правят от нея и така ще покажем, че работим заедно. Гилдията ни ще впрегне целия си ресурс. Едно е да се боря сам, друго е 15 компании, на които това им е работата. Най-важното е, че асоциацията успя да извоюва наградите да се излъчват по трите национални телевизии едновременно. Което е и една малка стъпка на самите телевизии да покажат, че това е техният празник. Времето на разделението на продуцентите свърши, при телевизиите - също, с това решение. Телевизиите и хората, които работят в тях, имат нужда от тв академията. Не може всички да имат награди, само тези хора да нямат.
- В събота (18 април) тръгва „Пълна лудница" по Нова тв. Смяташ ли, че смехът привлича най-голяма тв аудитория?
- Отдавна имаме концепция за такъв тип предаване. Експериментирахме с „Дискусионно студио „Страх" точно преди старта на „Страх" и получихме добър отзвук. Сигурно вече има над 100 000 тегления на тази серия в ин-тернет. Това за пореден път доказва, че българинът иска да се забавлява, да се надсмива над проблемите и нелепиците, които ни заобикалят. „Пълна лудница" наистина е много смешно. Първият ни снимачен ден беше 16 часа. Всички се умориха много, но интересното беше, че не си пролича, защото когато искрено се забавляваш, забравяш за всичко.

Няма коментари: