събота, 18 април 2009 г.

eBay затвори телефона на Skype

Капитал - 55 стр.
eBay затвори телефона на Skype

Константин НИКОЛОВ

Четиристотин милиона потребители и 8% от всички международни разговори в цял свят - звучи като компания мечта.
Но не такова е мнението на ръководството на сайта за онлайн търговия eBay - те смятат да продадат дъщерното дружество Skype чрез листване на борсата. Публичното предлагане, което е предвидено за началото на 2010 г., ще сложи край на странния брак между двете компании, които така и не намериха общ език. ЕЬау купи Skype
през 2005 г., като плати 2.6 млрд. долара на създателите на компанията - скандинавците Никлас Зенстрьом и Янус Фриис. Идеята беше да вгради в своя бизнес платформата за безплатни интернет разговори. Тогавашният изпълнителен директор Мег Уитман смяташе, че услугата ще позволява на купувачи и продавачи в сайта за онлайн аукциони по-лесно да уговарят сделките помежду си. Предвижданията й така и не се сбъднаха, тъй като клиентите на eBay продължиха основно да комуникират чрез имейл. През 2007 г. eBay намали балансовата стойност на Skype с 1.4 млрд. долара, с което призна, че платената цена е била твърде висока. Уитман загуби работата си, а наследилият я Джон Донахю започна да се чуди какво да прави с подразделението.
Неумението да се постигнат някакви синергии между двете дейности не попречи на Skype да продължи да се развива самостоятелно. В края на 2008 г. компанията вече имаше 405 млн. потребители, с 50% повече от предишната година, а приходите й достигнаха 551 млн. долара, въпреки че все още не носи голяма печалба. „Skype е страхотен бизнес, но няма много допирни точки с eBay. Вярваме, че ще разкрие най-добре потенциала си като самостоятелна публична компания ,„ заяви Донахю в официално изявление. Преди да обяви бъдещото листване, Донахю преговаряше за продажба на Skype c бившите собственици Зенстрьом и Фриис, които искаха да си върнат компанията. Те предлагаха около 2 млрд. долара и имаха подкрепата на фондове за дялови инвестиции.
Но eBay се надява публичното предлагане да набере повече пари - между 3 и 5 млрд. долара за цялата компания. Тази прогноза е доста оптимистична, като се има предвид състоянието на фондовия пазар в момента. Досега през това тримесечие само едно листване в цял свят е привлякло над 800 млн. долара в сравнение с 20 през същия период на миналата година. „Пазарните условия в момента не позволяват излизане на борсата на Skype, а 2010 г. също остава под въпрос", коментира пред Reuters Грегъри Люндберг от Commresearch.
Skype позволява на потребителите да говорят безплатно през интернет и да се обаждат на стационарни и мобилни телефона на по-ниски тарифи от тези на традиционните телекоми. Създаденият от естонски програмисти софтуер взриви технологичната общност в Северна Америка и Европа при излизането си през 2003 г. и стана много популярен най-вече сред студенти и постоянно пътуващи бизнесмени. Именно известността на Skype като предимно безплатна платформа е и най-голямата й слабост. Клиентите на услугата харчат за нея средно по 11.3 цента на месец, докато традиционните абонати на мобилните оператори в САЩ отделят средно по 50 долара. eBay прогнозира, че приходите на Skype ще се удвоят до над 1 млрд. долара до 2011 г. Но подобен растеж изисква сериозни инвестиции, а тази перспектива може да попари ентусиазма на някои купувачи. Друг проблем е новината, че фирмата Joltid, която държи правата върху технологията на Skype за разговори, се опитва да анулира лицензионното си споразумение с eBay Тя е собственост на Зенстрьом и Фриис, които ще се опитат чрез нея да окажат влияние върху бъдещата продажба на Skype.
Но все пак има и и тя е, че наближава следващата еволюция на Skype. Производителят пуска нови версии на софтуера си за мобилни телефони. Само за първите 36 часа след дебюта му над един милион потребители свалиха версията за iPhone. Подготвят се варианти и за BlackBerry и други мобилни телефони. Миграцията на Skype към тези устройства притесни традиционните оператори, които се страхуват, че програмата може да „изяде" част от приходите им. Не е изключено eBay да продължи да търси купувачи на Skype, макар вече да обяви плановете си за листване на борсата. Microsoft се интересува от години от компанията, a Google активно навлиза в комуникациите. Стотиците милиони клиенти на Skype ще дадат сериозна преднина на който и да е играч в сектора. А някои наблюдатели вече говорят за идеалното партньорство: Apple и Skype. „Skype има невероятна общност от последователи и потребители, а Apple има готините продукти. Ако се обединят, двете компании ще създадат истински телеком", коментира пред Dow Jones анализаторът Джон Арнолд, който дори е измислил име на обединената група - Skapple.
С продажбата на Skype eBay ще се опита да стабилизира основния си бизнес - онлайн търговията, след изоставането напоследък от най-големия си конкурент. През последните три години Amazon Inc. привлече повече клиенти, като заложи на по-лесното пазаруване в интернет. В същото време eBay продължи с модела си на онлайн аукцион въпреки отлива на потребители. Сега компанията обяви редица промени, с които да подобри обслужването. Сайтът все още е най-посещаваният онлайн търговец и това е добра база за бъдещето на eBay Бъдеще, което за радост на инвеститорите в компанията не включва Skype.

Няма коментари: