понеделник, 17 ноември 2008 г.

130 години Siemens в България с изложбата "Технологии и изкуство"

Актуално - България
130 години Siemens в България с изложбата "Технологии и изкуство"

Ивайло КЮЧУКОВ, Актуално

С уникална изложба Софийската градска художествена галерия и Siemens отбелязват 130 години от присъствието на марката на българския пазар.
Изложбата представлява оригинална интерпретация на връзката между технологии и изкуство и продължава до 15 декември 2008 г. Нестандартният преглед на различните исторически етапи от развитието на България от 19-ти век до наши дни включва запазени продукти, носещи марката Siemens, техни фотографии и произведения на изкуството, пресъздаващи атмосферата за всеки период.
"Тази изложба не само визуализира ключовите моменти от присъствието на Siemens на българския пазар, но е и логично продължение на усилията ни като социално-отговорна компания да подкрепяме значими проекти в културната област - защото една от основните цели на модерните технологии е да правят културата и изкуството достъпни", заяви при откриването на изложбата Курт Хайншиц, изпълнителен директор на Siemens България.
Сред най-интересните експонати с марка Siemens могат да се видят: модел за първата електрическа железница от 1879 г., измервателни уреди от 1905 г., помощно средство при намален слух от 1925 г., портативна кинокамера от 1934 г., морзов телеграфен апарат от 1940 г., пейсмейкър от 1958 г., персонален компютър от 1979 г., прахосмукачка, телефон и вентилатор от 30-те години на 20-ти век, както и снимки на водноелектрическата централа в Царска Бистрица, която работи от 1912 г. година до днес, на новите мотриси Desiro, на осветлението на исторически сгради в град Сливен и на новия разменно-сортировъчен център на Български пощи в град София.
Паралелната история на изкуството е представена чрез произведения на известни български скулптури и живописци като Андрей Николов, Иван Лазаров, Иван Милев, Антон Митов, Никола Михайлов, Бенчо Обрешков, Вера Недкова, Томас Кочев, Лика Янко, Александър Петров, Павел Койчев, Димитър Яранов и др.
Посетителите на изложбата могат да проследят и основните теми, приоритетни за Siemens в световен мащаб: предизвикателствата пред урбанизацията и глобализацията, проблемите, които поставя демографската промяна и качеството на живот и грижата за околната среда.
В рамките на изложбата са показани и творби от млади български автори, които са част от колекцията на галерия Siemens artLab във Виена - проект на компанията, който стартира през 1996 г. Започнала като проект, който да подпомага млади творци, днес галерията включва над 400 творби от повече от 130 европейски художници. Сред авторите са: Иван Мудов, Боряна Пандова, Иван Николов, Самуил Стоянов, Красимир Терзиев. Куратор на изложбата е Мария Василева; художник - Надежда Олег Ляхова.
Изложбата „Технологии и изкуство", посветена на 130-годишнината от присъствието на марката Siemens в България, включва експонати от колекциите на Софийската градска художествена галерия и Националния политехнически музей.
16.11.2008 г.

понеделник, 17 ноември 2008 00:01:00

Няма коментари: