сряда, 19 ноември 2008 г.

Социалните мрежи предлагат нови инструменти на екстремистите

Нетинфо - Светът
Социалните мрежи предлагат нови инструменти на екстремиститеMySpace, Facebook и YouTube са уебсайтове, които не можеш да подминеш и които се използват от милиони хора, но вирусът на омразата, както изглежда, зарази и тях, смята експертът Кристофър Улф
Екстремистките групи са открили в социалните онлайн мрежи, като MySpace и Facebook, и в сайтовете за споделяне на видео съдържание, като YouTube, нови и мощни средства за разпространение на своите послания и набиране на последователи.
Такова е заключението на експерти, дискутирали темата на световната среща на върха във Вашингтон, посветена на проблема с разпространението на послания, пълни с расова и др. ненавист чрез интернет.
"MySpace, Facebook и YouTube са уебсайтове, които не можеш да подминеш и които се използват от милиони хора. Но вирусът на омразата, както изглежда, зарази и тях", смята Кристофър Улф, председател на организацията Международна мрежа срещу омразата в интернет.
По думите му интернет продължава да бъде използван от всички видове екстремисти - антисемити, расисти, хомофоби, терористи, хора, отричащи Холокоста.
Според експерта възможностите, предлагани от Web 2.0, като мрежите за социализиране, сайтовете за споделяне на видеоклипове и сайтовете за чатене, значително са обогатили средствата, които са на разположение в Мрежата за разпространение на подобни послания.
Неонацистите присъстват силно в социалните мрежи, където набират последователи от следващото поколение и проникват в младежките групи, твърди Стефан Глазер, съосновател на Международна мрежа срещу омразата в интернет и директор на германския интернет сайт за защита на малолетните в глобалната мрежа Jugendschutz.net.
Неонацистите, както и други екстремистки групи, създават една общност - общността на омразата, водеща до много сериозни последствия, предупреди и Дебора Лаутър, директорка по гражданските права в Лигата против поругаването. Като пример тя посочва убийството на жена, вербувана от Ку Клукс Клан в MySpace, а после убита в началото на ноември в мочурищата на Луизиана от местен ръководител на расистката организация, докато се опитвала да избяга от ритуал за посвещаване.
"В днешния Web 2.0 със съдържанието, което качват и създават неговите потребители, социалните мрежи като Facebook и MySpace, преносимите компютри и постоянните интернет връзки позволяват на екстремистите да използват всеки аспект на Мрежата, за да изтупат от прахта и извадят на повърхността дълбоко затаената омраза и да наберат нови последователи", обяснява Кристофър Улф.
В действителност, според него, появата на новите технологии и това, че екстремистите започват да си служат с тях, имат още по-негативни последици, отколкото статичните интернет сайтовете, които повечето от нас използваха през последните няколко години.
Web 2.0 позволява на екстремистите да разпространяват не само текстове, но и аудио послания, а все по-често и видео обръщения, отбелязва Улф.
"В YouTube, например, има хиляди клипове, изпратени с расистки, антисемитски, хомофобски и антималцинствени послания. Във Facebook и в MySpace има страници, които насърчават гражданските права, но има доста повече, които обрисуват евреите, мюсюлманите, хомосексуалистите и др. като демони", допълва експертът.
По думите му всичко това е забранено от администраторите на Facebook и на MySpace и ако им бъдат посочени, те обикновено затварят тези страници. На мястото на всяка страница, която се закрива обаче, се появява поне една нова с подобно послание.
За Брайън Маркъс, анализатор в министерството на вътрешната сигурност на САЩ, екстремистите и терористите са просто като другите интернет потребители. Те се адаптират към новите средства и новите технологии с невероятна скорост. Според него има опасност те да се сдобият с небивали възможности и размах на действие.
18.11.2008

сряда, 19 ноември 2008 00:01:00

Няма коментари: