вторник, 18 ноември 2008 г.

Кризата попари рекламния ентусиазъм

Дневник - 16 стр.
Кризата попари рекламния ентусиазъм

Албена БОРИСОВА

Ослушване, неяснота, преразглеждане на задачи, свиване на бюджети, дори очаквания за фалити. Така най-общо може да се опише ситуацията, в която работят маркетинговите, рекламните и PR агенциите в страната. Причината естествено се корени в световната финансова криза, която принуди всички компании да преразгледат комуникационните си бюджети и да сменят приоритетите си. Когато в края на февруари председателят на Асоциацията на рекламните агенции (АРА) Красимир Гергов съобщи, че ръстът на рекламния пазар през 2007 г. е бил близо 30%, всички очакваха същите добри резултати да се повторят и през 2008 г. Още преди края на годината обаче повечето от бранша твърдят, че ще са доволни, ако разрастването на обема на пазара стигне дори 10% спрямо оборота от миналата година, който беше 243 млн. евро. „Има свиване на бюджети, защото централите на чуждите компании изискват от българските си представителства да инвестират много предпазливо“, каза директорът на „Графити ББДО“ София Пенева. Според нея ръст на пазара от 5% би било добро постижение за сектора.
“За момента клиентите се ослушват
Ако нещо може да се направи, но може и да се мине без него, по-скоро не се прави. Нямаме голяма яснота за бъдещи проекти, въпреки че обичайната практика през октомври и ноември е да е ясно какви са плановете за следващата година, но компаниите явно са притеснени във взимането на решения“, обясни и управляващият директор на „Актив груп“ Емона Гешева. Според нея най-лошото в такива моменти е да се освобождават хора. По време на криза агенциите трябва да инвестират в обучение на екипите си, твърди Гешева. По думите й песимистичната прогноза е за запазване на обемите на пазара, а оптимистичните очаквания са, че инвестициите в реклама все пак ще надхвърлят постигнатото през 2007 г. със 7 до 10%. Хората от бранша признават, че в момента много от договорените проекти се преразглеждат. Получава се така, че вършим повече работа за по-малко пари или пък трябва да ограничим комуникационните планове, казват от сектора. Като цяло агенциите очакват да бъдат подложени на все по-голям натиск от рекламодателите, които ще свият бюджетите си, но не са склонни да намалят своите изисквания към рекламните специалисти. Повечето агенции прогнозират за 2009 г. възможни фалити на по-малки компании от бранша, които работят само с клиенти с по-ограничени бюджети.
„Нормално е в такива ситуации мениджърите да преразгледат разходите си и да проверят къде инвестициите им са успешни и къде - не“, коментира управляващият директор на „Публисис МАРК груп“ Николай Неделчев. Според него между 20 и 30% от компаниите ще се отдръпнат от рекламни инвестиции, но също толкова и ще задържат обемите си и дори ще ги увеличат. Очаквам фирмите да пренасочат комуникационните си бюджети към BTL (bellow the line) кампании, които са немедийни, прогнозира Неделчев. Причината за това е, че всеки се стреми към по-голяма отчетност и ефективност на вложените средства. Думите му потвърди управляващият директор на „АПРА портер новели“ (APRA Porter Novelli) Любомир Аламанов. „В момента работим още повече, защото всички пренасочват бюджети от рекламни в PR кампании“, обясни Аламанов. „Ограничаването на маркетингови бюджети в настоящата ситуация крие рискове“, смята генералният директор на V+O Communication Светлана Савова. Според нея компаниите от най-застрашените сектори на българската икономика ще трябва да ревизират в детайли комуникационните си програми и да създадат гъвкави механизми за реакция по време на криза. Тя прогнозира, че планирането на бюджети за 2009 г. ще бъде доста прецизно и най-вероятно „нещедро“. „Обикновено в такива ситуации най-неболезнените спестявания са в частта маркетинг и комуникация“, коментира Савова.
„Ние сме на входа на България за всеки чужд бизнес, който иска да работи в страната, и е нормално да сме най-засегнати от кризата,“ коментира и генералният директор на агенцията за маркетингови проучвания „Синовейт“ Стоян Михайлов. Според него отливът на клиенти се усеща и в момента, но догодина ефектът от финансовите проблеми в световен мащаб ще е още по-голям. Негативните последици за нашия бранш ще са дори по-сериозни, отколкото за икономиката като цяло, защото ние сме най-зависими от чуждите инвестиции. А в подобна ситуация е нормално чуждият бизнес да се отдръпне, коментира Михайлов. Той не очаква да се появят много нови играчи на пазара, а вече присъстващите компании определено ще свият бюджетите си за реклама и пазарни проучвания.
***
Пазарът през 2007 г. отчете ръст 28%
Общият обем на рекламния пазар в България през 2007 г. беше 243 млн. евро - с 28% повече в сравнение с 2006 г. Най-голяма част от парите за рекламни кампании отиват в телевизионните канали, които държат половината от пазара. Най-голямо увеличение на инвестициите обаче отбеляза интернет, където през 2007 г. рекламните постъпления бяха близо 7 млн. евро, или с 89% повече от 2006 г. Ръстът при външната реклама беше 63% с инвестиции от 36 млн. евро. За кампании в пресата фирмите бяха похарчили общо 53 млн. евро, което е увеличение с 8% спрямо 2006 г.
в. Дневник - стр. 16
вторник, 18 ноември 2008 05:56:57

Няма коментари: