вторник, 6 януари 2009 г.

ДАНС проверява капиталите на Ирена Кръстева

Сега - 2 стр.
ДАНС проверява капиталите на Ирена Кръстева

Борис МИТОВ, Галя ГОРАНОВА

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е започнала проверка за произхода на парите, с които бившата шефка на тотото Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски закупиха телевизия ТV7, в. "Експрес" и едноименния електронен сайт преди месец. Това обяви пред "Сега" говорителят на ДАНС Зоя Димитрова. По думите й проверката е започнала малко преди Нова година, но няма срок за приключването й.
Сигналът до ДАНС бе изпратен от депутата от "Атака" Митко Димитров още на 18 декември. Той настоя главният прокурор, НАП, Комисията за финансов надзор и парламентарната "Антимафия" също да вземат отношение по казуса "Кръстева". Според Димитров институциите трябва да установят дали Кръстева и Пеевски са изплатили задълженията си към фиска и какво е финансовото състояние на търговските дружества, в които участват.
Ирена Кръстева е управител заедно с Пеевски на "Нова българска медийна група холдинг". Синът е зам.-министър във ведомството на Емел Етем от квотата на ДПС. Официално се твърди, че холдингът е консултант по последната сделка с инвеститор, станала повод за проверката на ДАНС. По неофициални данни обаче инвеститорът за трите медии, създадени от бившата депутатка от НДСВ Диляна Грозданова, съпруга й - банкерът Любомир Павлов, и неговия брат Юлий Павлов, е Корпоративна търговска банка. За нейния шеф Цветан Василев се знае, че е близък до ДПС. Той обаче отрича да е финансирал покупките.
Митко Димитров е поканен да се яви в ДАНС в сряда, за да даде по-подробни разяснения по случая. "Явно има развитие по исканата от мен проверка", коментира той пред "Сега". Според него сделката за покупката на ТV7 е в нарушение на закона, тъй като СЕМ не се е произнесъл по програмната схема на телевизията. "Не може държавният регулатор да не се интересува каква програма ще излъчва новият собственик", добави той.
През 2007 г. управляваният сега от Кръстева и Пеевски в. "Експрес" публикува разследване за имуществото на зам.-министъра. Според него заместникът на Етем притежава мезонет в "Павлово", апартамент в идеалния център на София, къща с голям двор в Бояна, вилна сграда в Банкя и няколко луксозни автомобила.
ПРИДОБИВКИ
Ирена Кръстева притежава още вестниците "Монитор", "Телеграф", 80% от "Политика", "Меридиан мач", както и издателство "Борба"-Велико Търново, и дял от ИПК "Родина". С новата й придобивка и с очакваната - най-четения вестник в Пловдив - "Марица", тя ще покрие 2/3 от страната, тъй като медията има свои подиздания в още няколко областни града.
Малко след придобиването на трите медии се разчу, че Кръстева и синът й преговарят и за купуването на футболен клуб "Ботев" (Пловдив).

Няма коментари: