събота, 10 януари 2009 г.

Манията интернет

Дума - 2&200 - 4 стр.
Манията интернет

Альома НЕЙКОВА

Световната мрежа все още не може да ви сготви и да подреди къщата, но вече заменя много удобства, необходими на всеки съвременен човек'
Наричат интернет още глобална мрежа, паяжина, връзка със света. Все повече хора В днешно време не могат да си представят всекидневието без поне веднъж на 24 часа да са си пуснали компютъра. Най-често в нета се влиза с няколко цели...
Замества телефона
Интернет с лекота заменя както мобилния, така и стационарния градски телефон. Благодарение на мрежата обичащите да говорят или да изпратят някой sms могат да го правят практически безплатно или съществено да намалят разходите си. Това е възможно например от сайтовете на мобилните оператори, като оттам обаче има дневен лимит и ограничение в дължината на кратките съобщения.
Другото популярно удобство на интернета е skype.com. Този сравнително млад проект (бе създаден едва през 2003 г.) днес е най-разпространеният пример за ин-тернет-телефонията. С помощта на скайпа могат не само да се изпращат в различни страни
по света неограничени по брой и обем съобщения, но и снимки, музика и какво ли още не... Единственото условие за ползването на програмата е тя да бъде качена на компютъра от интернет, ползвателят да има слушалки с микрофон или да следва инструкциите. Ако задграничният приятел също има скайп, общуването е безплатно и за двете страни, но и иначе позвъняването на стационарен телефон ще струва около 0,05-0,20 евро на минута (в зависимост от държавата). Добре е да имате мощен компютър и бърз интернет.
Четене на книги, „сваляне" на музика
Световната мрежа предлага невероятно
разнообразие на книги, статии, реферати. Често за безплатното им "сваляне" има изрично условие, че е разрешено само със съгласието на авторите или притежателите на авторското право, за лично ползване, а не за публично разпространение и тиражиране. Легалната употреба на текстове на книгите е разрешена най-често от оригиналните сайтове на издателствата или от самите автори.
Музиката се "сваля" легално, срещу минимална такса (до 0,99$ на песен) от порталите на изпълнителите или продуцентите им, както и от специализирани адреси за трЗ и видеоклипове. Например западният сайт www.jamendo.com предлага голяма и законна музикална колекция за всички вкусове. Разбира се, далеч не всичко може да се намери там, но навигаторът в него притежава "интелект": ако не откриете търсената песен, ви се предлага да чуете най-близките аналози. На много такива места има възможност за безплатно прослушване на част от песента, за да може да се добие представа за стила на звученето.
Гледане на тв и слушане на радио
Към 2012 г. 10 пъти ще се увеличи количеството телевизионни предавания и игрални филми, които ползвателите гледат с помощта на интернет, сочи статистиката на компанията Informa Telecoms and Media. Много сайтове вече предоставят възможност за следене на живо или прослушване на запис на излъчваните радио и тв програми. Потребителите само трябВа да имат бърз и безлимитен интернет достъп, защото иначе трябва да доплащат за удоволствието да използват трафика онлайн. На сайтовете могат да се слушат голямо количество канали и световни радиостанции на всички езици, като създателите на някои от тях са измислили и т.нар. "вълшебен видеомагнетофон". Той може да се програмира за запис на исканото предаване - няма значение, дали излъчването му предстои или само се планира.
Последната мода сред младото поколение са социалните мрежи, една от която Facebook (фейсбук) дори бе отличена като "Личност на годината" - специална награда за популярност. В Google (Гугъла) пък може да бъде намерена най-различна и многообразна информация. Популярни са и интернет форумите, където всеки споделя мислите си и какво ли още не. Това, което се прави в световната мрежа, е също толкова необятно, колкото и самата нея. Но сигурно е едно. Интернет не може (все още) да ви сготви или да подреди разхвърляната къща, нито пък да ви прегърне при нужда от топлина. Но вече замества много удобства, необходими на всеки съвременен човек.

Няма коментари: