четвъртък, 26 март 2009 г.

Нов браузър, нова война на гиганти в световното интернет пространство

Пари - 21 стр.
Нов браузър, нова война на гиганти в световното интернет пространство

Христо ЛАСКОВ, hlaskov@pari.bg

Преди седмица на бял свят официално, след повече от една година разработване, излезе осмата поредна версия на браузъра на Microsoft - Internet Explorer 8. С него редмъндският софтуерен гигант се надява да възвърне част от загубените позиции сред интернет потребителите, които се преориентираха към неговите алтернативи. За последните 2-3 години от тотален доминант в мрежата с над 90% потребителски дял към края на февруари 2009 г. IE е използван от 67.5% от сърфиращите. Конкуренцията в лицето на Firefox на Mozilla (21.7% пазарен дял), Safari на Apple (8%) и Chrome на Google (1.15%), а ако щете, и на норвежката Opera (0.7%) все повече диша във врата, което накара софтуерният гигант да се задейства активно.
Промените
Този път от Microsoft залагат на много повече иновативност, отколкото при предходната версия на Explorer, която просто навакса изоставането от конкуренцията. Сред нововъведенията е добавянето на т.нар. web slices и уебакселератори, които би трябвало да улеснят значително сърфирането на потребителите, твърдят от Редмънд. Не са пренебрегнати и сигурността, и надеждността на IE, които стават все по-важни черти за всяка подобна програма.
Резенчета
Т. нар. slices дават възможността за запаметяване на отрязъци от определени сайтове, които се променят често - например цени на акции, футболни резултати и т.н. И всеки път, когато това парченце от съответния сайт се промени, браузърът отразява това и потребителят е осведомен за случилото се, без да зарежда наново цялата страница. Акселераторите от своя страна улесняват значително функционалността на всеки сайт - така например, вместо да копирате адреса на ресторанта, чиято страница разглеждате, след това да отварят Google Maps и да го поставите в полето за търсене, IE8 директно ви предлага да извършите всичко това с един клик с десния бутон на мишката. А са предвидени и допълнителни функционалности, които всеки може да свали от www.ieaddons.com.
Невидим
Опцията всеки от нас да сърфира, докато е невидим, или без да оставя следи в интернет, също не е забравена. Въведена в Safari на Apple и Chrome на Google, тази функция вече е налична и в IE8, като тук се казва InPrivate. Благодарение на нея всеки потребител бива предупреждаван, когато е на път да остави нещо след себе си в някой сайт - cookie или каквото и да било друго.
Развитие
Около месец след официалния дебют на най-новия браузър на Microsoft
- Internet Explorer 8 - той ще се появи и на български език, съобщиха за ipo. bg от родното представителство на софтуерния гигант. Предвиждат се и акселератори от големи родни сайтове, коментират от компанията. Засега той е достъпен на 24 езика.
Междувременно дебютът на осмицата е повече от обещаващ. Само денонощие след излизането на Internet Explorer 8 неговият пазарен дял достигна 1.7%, показват данните на Net Applications. Пазарният дял на браузъра Google Chrome, чието бета тестване приключи през декември 2008 г., за февруари т.г. е 1.15%. По данни на Net Applications два дни след пускането на Internet Explorer 8 пазарният дял на този браузър e достигнал 2.22%.

Няма коментари: