събота, 28 март 2009 г.

На опашката сме в ЕС по пазаруване чрез интернет

Дарик интернет новини - Бизнес
На опашката сме в ЕС по пазаруване чрез интернет

Радка Минчева

България се нарежда на последно място в ЕС по пазаруване чрез интернет. У нас само 3 на сто от хората на възраст от 16 до 74 години се си купили нещичко чрез световната мрежа през последните 12 месеца, показват данните на Евростат. Преди нас са румънците, 4 процента от които ползват интернет за пазаруване. В Литва този процент е 6 на сто, а в Гърция и Кипър – 9 на сто.
Най-много по интернет пазаруват в Дания. 59 процента от хората там се възползват от тази възможност. Следват ги британците – 57 на сто, холандците – 56 процента, германците и шведите – 53 процента.
В повечето държави най-много по интернет пазаруват хората на възраст между 25 и 34 години. Изключение от тази тенденция правят България, Словения, Словакия и Малта, където най-голям е делът на пазаруващите във възрастовата група 16-24 години.
Най-популярните типове стоки и услуги, които се купуват по интернет от европейските граждани са услугите, свързани с пътуване и ваканция. През последните дванадесет месеца подобна покупка са направили 14 процента от хората в ЕС. След това по популярност се нареждат дрехите и спортните стоки – 13 на сто от хората в ЕС са си купили такива чрез мрежата през последните 12 месеца. Следват книгите и списанията – 12 на сто, стоки за домакинството и билети за различни събития – и при двете групи процентът е 11 на сто, филми и музика – 9 процента и електронно оборудване – 8 на сто.

Няма коментари: