събота, 28 март 2009 г.

БГ медиите обсъждат туризма и IT

Експрес - 18 стр.
БГ медиите обсъждат туризма и ITПетата световна среща на българските медии ще се проведе от 16 до 21 май в София, Бургас и Варна, съобщи генералният директор на БТА Максим Минчев.
"Накъде в реалното, виртуалното и информационното пространство: туризмът, високите технологии и медиите - българските аргументи срещу кризата" е темата на тазгодишното издание на форума, чийто организатор е Българската телеграфна агенция. Откриването ще бъде на 17 май в София, като в рамките на събитието ще има туристически форум в Бургас - на 18 и 19 май, а Варна ще бъде домакин на бизнес форум, свързан с високите технологии на 20 и 21 май. Минчев отбеляза, че изборът медийната среща да бъде в България е свързан с факта, че тя е юбилейна. По думите му нормално е в условията на икономическа криза да се "свият" параметрите на форума и той да се направи у нас. Минчев добави, че по този начин колегите, които работят в чужбина, ще имат възможност да посетят страната и да видят доколко тя се е променила и в каква посока. Спряхме се на темите за туризма и информационните технологии, защото това са двата най-печеливши отрасъла в България, те формират най-голям процент от националния ни продукт, отбеляза Максим Минчев. Сред обсъжданите теми на форума се очаква да бъдат въпроси, свързани с цифро-визацията на телевизиите. Ще бъдат представени български туристически обекти като например Белоградчик, ще се говори за предимствата на почивката у нас. Няма да навлизаме в тематиката на другите отрасли, а ще видим връзката им с медиите и възможностите за сътрудничество, отбеляза генералният директор на БТА. За участие във форума ще бъдат поканени представители на над 30 медии, сред които сериозни издания с влияние в диаспорите ни в чужбина, като тези в САЩ, Австралия, Канада, Италия, Испания, Франция, Англия, Швейцария, Холандия, Румъния, Гърция, Кипър, Израел и други държави. Очаква се на срещата да има представители на качествени информационни сайтове, набиращи скорост и влияние в чужбина, заяви Минчев. По думите му това е една от причините да се обърне повече внимание на електронните медии, без да се загърбват останалите. Той отправи покана за участие и към представителите на българските медии, като отбеляза, че в рамките на срещата могат
да бъдат организирани други прояви. Генералният директор на БТА припомни стъпките на този проект, започнал през 2005 г. в София и преминал през Чикаго, Ватикана и Рим. Миналогодишното издание на световната среща бе в Мадрид, където участваха повече от 30 български медии по света. Максим Минчев отбеляза, че БТА прави избора на страната домакин въз основа на това колко български медии работят в съответния град, големината на българската диаспора, кауза, която свързва България със съответната страна.

Няма коментари: