събота, 28 март 2009 г.

Без страх от реалността

Дума - 11 стр.
Без страх от реалността

Надежда УШЕВА

Популярната социална мрежа "Фейсбук" в интернет пространството с всеки изминал час печели нови потребители, които бързо се зарибяват по онлайн комуникацията. Всеки ден те прибавят към виртуалните си приятели поне по един човек. Така само за няколко месеца се оформя група между 40 и 80 души, сочи проучване, излязло тия дни в медиите. Социологът Камерън Марлоу, който наблюдава най-голямата интернет социална мрежа в света, стига до извода, че реално контактуваме само с 5 или 6 човека от тези, които сме прибавили в списъка си. Проучванията му показват, че във "Фейсбук" средно хората имат по 120 приятели, но тези, с които активно си общува, е далеч по-малък, а дори хората, които имат профилите на над 500 души, поддържат контакт едва с 10-15 от тях. На това се базира и твърдението, че в момента, когато броят им надхвърли числото на Дъмбар (150 - индикация на хората, с които може да поддържаме стабилна социална връзка), контактите ни само се множат, без да влизат в употреба. Така остават неосъществени намеренията ни за нови емоции и срещи, а заедно с тях умират и надеждите да избягаме... от скуката и самотата.
Интернет сайтове като "Фейсбук", дори и да обогатяват социалните ни връзки в някаква степен, всъщност отдалечават хората един от друг и ги ограбват. Отнемат и без това от дефицитното време за пълноценно и истинско общуване "очи в очи" в пролуките на забързаните работни седмици, в часовете за почивка... Привържениците на "мрежовото общество" може би ще се съгласят, че създаденият от младия американец Марк Цукерберг "Фейсбук" при всичките "екстри", които предлага -анонимност, прикритост, разкрепостеност, възможност да се представяш за какъвто си искаш и когото си искаш, не може да замени живия, човешкия контакт на нашето съществуване, най-малкото онази химия, която протича през нас при общуването ни лице в лице. Когато сме наистина с други хора, се случват съвсем различни неща, категоричен е и британският специалист по психология доктор Арик Зигман.
В крайна сметка всеки сам си избира приятелите си. Дори и тези обаче, които са заклети фенове на интернет комуникацията, защото предпочитат илюзорната сигурност на затвореното пространство пред евентуалния риск на откритото общуване, все някой ден трябва да изкарат новите си дружки на "бял свят", извън очертанията на мрежата - за да проверят стойността им или просто да си поприказват с тях на по едно (невиртуално) кафе, без страх от реалността.

Няма коментари: