сряда, 20 май 2009 г.

10 години Майкрософт в България

Expert.bg - България
10 години Майкрософт в България



Днес Майкрософт България отбеляза десетата си годишнина на българския пазар. В компанията посрещнаха журналистите под мотото (ако така мога да се изразя) "Елате ни на гости!" - с ден на отворените врати и срещи с целия им екип.
Специален поздрав към юбилярите отправи и изпълнителният директор на софтуерния гигант Стив Балмър. Успехът на бизнеса ни в България надхвърли първоначалните ни очаквания и надежди. Поздравявам всички служители на българското подразделение за усърдната им работа през всичките тези години. За нас е чест и удоволствие да работим в България и ще продължим нашата подкрепа и в бъдеще, кратък, точен и ясен бе Балмър.
През 1999 г. Майкрософт отваря врати у нас с екип от само 5 души и 7 сертифицирани партньора. От тогава до сега корпорацията откри редица центрове за техническо обучение, сключи ползотворни партньорства с фирми и държавни ведомства, основа български филиал на Международната асоциация на сертифицираните Майкрософт партньори, подкрепи редица образователни инициативи и проекти в подкрепа на младите. Екипът на компанията е нараснал десетократно, а партньорите й надминават 800.
За 10 години от Майкрософт България са постигнали големи успехи, както по отношение на своите партньори, така и като социално отговорна компания. Освен това, благодарение на програмата EUGA (European Union Grants Advisor), чиято цел е да информира малките и средни предприятия и публични организации за възможностите за финансиране, предоставяни от фондове на Европейския съюз, както и да ги консултира и подпомага при изготвянето на проектни предложения, до българския бизнес ще достигнат около 1,6 милиарда евро. На толкова възлизат одобрените проекти, изготвени и консултирани от експертите на EUGA. Продължава подготовката и на други проектни предложения.
Майкрософт България реализира значителни инвестиции в българското образование. Компанията е единствената в този бранш в страната, която има цялостен подход и дългосрочна стратегия за подпомагане на средното и висшето образование в България чрез програмите "Партньори в познанието", MSDN AA, Dynamics AA и DreamSpark.
Над 3000 студенти и 200 преподаватели годишно посещават семинари, организирани от Майкрософт България, на които се запознават с най-новите технологии на компанията. Повече от 100 български студенти са стажували в развойните центрове на корпорацията, където са получили безценен опит в областта на софтуерното инженерство, 15 от тях се състезават всяка година в най-мащабното технологично състезание за студенти в цял свят - Imagine Cup, представяйки достойно България пред света.
Чрез инициативата "Неограничени възможности" (Unlimited Potential) пък компанията цели да направи технологиите по-достъпни и приложими в цял свят за хората, които все още не могат да се възползват от тях.
През изминалата година Майкрософт стартира в България и програма за дарения на софтуер на неправителствени организации в социалната сфера. Към днешна дата сумата на направениете дарения възлиза на 25 000 щатски долара.
Изпълнителният директор на Майкрософт България Огнян Киряков благори на своя екип и всички партньори на компанията за всеотдайната работа. Той отбеляза, че настоящата 2009 г. ще бъде изключително наситена откъм събития, свързани с Майкрософт, като че ли най-очакваното от които е пускането на операционната система Windows 7.

Няма коментари: