сряда, 20 май 2009 г.

"Тайм Уорнър" навлезе на българския тв пазар

Новинар - 7 стр.
"Тайм Уорнър" навлезе на българския тв пазар



Медийният гигант „Тайм Уорнър” придоби 31 процента от акциите на американската компания „Сентръл Юропиън Медиа Ентърпрайзис” (СМЕ), съобщиха вчера международните агенции. Цената на сделката е 241,5 млн. долара.
СМЕ, която беше собственост на Роналд Лаудер - наследник на козметичната компания „Есте Лаудер”, има основни дялове в много електронни медии в Централна и Източна Европа, включително и в България.
Миналата година СМЕ купи 80 процента от българските ТВ2 и спортния канал „Ринг ТВ” за рекордната сума от 172 млн. долара. Двете телевизии се сочеха неофициално за собственост на рекламния бизнесмен Красимир Гергов. След сделката Гергов пое поста консултант на СМЕ по медийните въпроси в България.
След приключването на сделката „Тайм Уорнър” ще влезе в управлението и на „Нова ТВ” в Хърватия, „ТВ Нова Синема” и „Нова Спорт” в Чехия, ПРО ТВ и „ПРО ТВ Интернешънъл”, „Акаса”, ПРО Синема, МТВ в Румъния, „Маркиза” в Словакия, „Поп ТВ” и „Канал А” – Словения и „Студио 1 плюс 1 Интернешънъл” и „Кино” в Украйна.

Няма коментари: