вторник, 19 май 2009 г.

Татяна Лозович, управляващ директор на агенция Media S: Идват преломни времена за рекламния бизнес

Пари - 20 стр.

Татяна Лозович, управляващ директор на агенция Media S: Идват преломни времена за рекламния бизнес

Боряна НИКОЛАЕВА

Ще има преразпределение на пазара, част от рекламодателите ще ограничат бюджетите си

- Госпожо Лозович, каква е ситуацията на рекламния пазар в момента и какво е поведението на рекламодателите?

- Базирайки се на активността на нашите клиенти, мога да кажа, че те все още се оглеждат. Както се случва с много други неща, кризата дойде със закъснение в България. За нея се говореше много, а в някои сектори тя дойде по-рано. При нашите клиенти имаше планирани маркетингови бюджети за определен период от настоящата година. Получи се интересна ситуация, защото в началото на годината, подтикнати от кризата, медиите започнаха да свалят цените и за същите пари клиентите можаха да получат повече място в медиите. Най-активни играчи бяха бързооборотните стоки и телекомуникациите. От друга страна, усети се, че при банките има сериозен спад. Преломният момент за рекламодателите ще бъде средата на годината. Тогава те ще теглят чертата и ще направят извод за вложените инвестиции и за получените резултати. Ще преценят доколко могат да бъдат активни за следващите 6 месеца. Всички сме наясно, че втората половина от годината ще бъде по-трудна, защото няма да има бюджети от миналата година, които да се харчат. Не вярвам през летния сезон телевизиите да свалят още цените. Прогнозирам, че ще се получи преразпределение на пазара. Част от рекламодателите ще ограничат значително бюджетите си.

- Компании от кои сектори са най-активни в момента и при кои има осезаемо забавяне на темпото?

- Секторите, които и до момента са най-засегнати, ще съкращават още повече бюджетите си. Естествено зависи от стратегията на всяка компания - дали ще предлага нови продукти или специални оферти. Ще дам за пример автомобилния сектор, който беше много силно засегнат, нямаше никакви продажби, но той направи различна крачка в поведението си. Автомобилните компании не спряха да рекламират, а започнаха активно да рекламират отстъпките си. По принцип в живота и работата си не обичам да давам дългосрочни прогнози. Никой не може да предвиди поведението на рекламодателите. Предполагам обаче, че ще станем свидетели на спад в бюджетите, който ще бъде от порядъка на 20-30% и ще е най-осезаем при водещите 50 рекламодатели.

- Кои медии са най-засегнати от рецесията?

- Тенденцията, която се наблюдава, е промяната в рекламните инвестиции в печатните издания. От една страна, това се дължи на факта, че телевизията е медията, която е най-предпочитана за реклама. Там се съчетава информация и забавление, а и тя достига до най-много хора. В печатните медии се залага основно на информацията. За огромно съжаление недостатък на вестниците и списанията е липсата на одит на тиражите, докато в телевизията всичко е измеримо като ефект от рекламата. Това все пак е и световна тенденция в момента - интернет отправя сериозно предизвикателство към печатните медии. Тя е много по-бърза и интерактивна медия.

- Как може печатните медии да реагират адекватно на ситуацията и да стабилизират позициите си?

- Те може да реагират със съвкупност от действия. Това, което ми прави впечатление, е, че за разлика от телевизиите, които значително намалиха цените за реклама, печатните издания ги увеличиха. Това според мен е неоправдана стъпка. Второто нещо е необходимостта от измеримост на резултатите - ясно да се знае какъв е тиражът на съответното издание. Това са двете основни неща. Другите стъпки са по-скоро поддържащи, като например конвергенция с интернет, качество на материалите и др.

- Споделяте ли мнението на някои специалисти, че PR се развива доста добре, а рекламата е сериозно засегната?

- Нормално е PR в момента да се развива по-бързо, защото ситуацията е подходяща за това. Намираме се в условията на криза и неговата роля е именно да обяснява, да създава доверие, да разсейва слуховете и т.н. Компаниите имат нужда от определен тип комуникации, които рекламата не може да им предложи. Просто PR и реклама са две различни неща, те вървят ръка за ръка, имат допълваща функция. Не смятам, че PR ще вземе от пазарния дял на рекламата.

***

Фирмено CV

> Media S е самостоятелна медия агенция от 2006 г.

> В началото на своето развитие тя е била само медиен отдел на гиганта Saatchi& Saatchi.

> Международен партньор на агенцията в момента е Starcom MediaVest.

> Основната дейност на Мedia S е медиа планиране и закупуване на рекламно време и площи.

> По-голямата част от клиентите на агенцията са спечелени на локално ниво чрез конкурс. Клиенти на агенцията са компании като Procter and Gamble, БТК DANONE, Kraft, Toyota, Винпром Пещера.

> Като едно от най-интересните неща в работата си Татяна Лозович определя възможността да работи с широк спектър от клиенти и да бъде информирана за почти всички сфери на бизнеса.

***

Визитка

>Татяна Лозович е родом от Сърбия, но живее в България вече десет години.

> Начело на агенция Media S е от 2003 г.

> Професионалната й кариера стартира в Белград, а опитът й включва работа в почти всички отдели в рекламна агенция с изключение на криейтив и дизайн. Според нея това е голям плюс, защото й помага да ръководи по-добре хората си.

> Преди години Лозович е имала амбицията да се занимава с археология, изследователска дейност, бизнес. За кратко дори записала да учи микробиология.

> Първата й работа е във фармацевтична компания.

> За разлика от всички хора, които бягат от агенциите и отиват от страната на клиента, аз направих обратното - отидох в агенцията, споделя Лозович. Според нея медия планирането е браншът, в който човекът е длъжен да знае по малко от всичко.

Няма коментари: