петък, 22 май 2009 г.

70 печатни издания и 10 български телевизии има зад граница

Класа - 11 стр.
70 печатни издания и 10 български телевизии има зад граница

Андриана МИХАЙЛОВА

70 печатни издания -вестници и списания, 30 радиопредавания, 10 тв канала и 40 български сайта поддържат емигрантите ни зад граница. Това съобщи Динко Драганов от Държавната агенция за българите в чужбина на Петата световна среща на българските медии, организирана от БТА. Драганов допълни, че се поддържа регистър на родните медии в чужбина, но няма статистика как те се променят.
Сред най-новите са сайт на общността ни в Катар и в ОАЕ. От агенцията предложиха да създадат и поддържат платформа, чието съдържание да се пълни от журналистите извън България.
До 3 месеца ще събираме предложения за създаването на сайт на българските медии в чужбина, предложи генералният директор на БТА Максим Минчев. Работни групи ще координират работата на представителите в Америка, Европа и Украйна.
Новите медии ще погълнат традиционните, заяви доц. Георги Лозанов на дискусия за бъдещето на медиите. Според експерта класическите средства за комуникация ще станат бутикови, а поколението на хартиената преса ще изчезне.
В новите медии има критически нагласи и по-голяма свобода на словото. Лозанов обясни, че вече у нас има виртуално гражданско общество и Facebook u You Tube са новата форма на гражданска активност. Издателят на "Нова дума" в Испания Йосиф Давидов пък е категоричен, че бъдещето на вестниците е в издаването на местни, областни, етнически, специализирани и безплатни хартиени издания.

Няма коментари: