събота, 28 юни 2008 г.

Епохата на Бил

Класа - 13 стр.
Епохата на БилОснователят на Microsoft си тръгва точно в момент, когато компанията е изправена пред нови предизвикателства за бъдещето си
Вчера беше последният пълноценен работен ден на един от работещите в компанията Microsoft. Но напускането му няма да бъде отбелязано по дежурния корпоративен начин - с речи, шампанско и торта. Ще го изпратят световните медии, които обявиха "края на епохата", защото този служител е Бил Гейтс. Омръзнала ли му е работата в офиса, или се е уморил да става рано, но така или иначе оттук нататък той няма да ходи на работа всеки ден и ще се заеме с благотворителност заедно със съпругата си Мелинда.
Гейтс остава обаче председател на Съвета на директорите. В началото Гейтс ще се появява в офиса един път седмично, после един път в месеца, а после още no-рядко - трудно е да се разделиш с компания, в която си изкарал 33 години. В този един ден от седмицата той ще работи по проекти с Крейг Мънди и Рей Ози, които отговарят за software strategy responsibilities.
Не мисля, че Бил може да отстъпи на 100% от Microsoft - той е част от ядрото на компанията, и Microsoft е част от него, казва Скот ди Валерио, бивш заместник-шеф на софтуерния гигант, който подаде оставка през миналия октомври.
Макар че Microsoft може да се похвали с несравними приходи и печалби, бъдещето му поражда съмнение, тъй като много нови съперници са се прицелили в неговото господство. Големият въпрос е дали без Бил Гейтс начело компанията ще стане обект на нападение от, изглежда, най-силния претендент за лидерската й роля -Google.
Ръководството - в ръцете на Стив Балмър
Сега отговорността за вземане на решения пада върху главния изпълнителен директор и съосновател на компанията Стив Балмър.
Акциите на най-големия в света производител софтуер спаднаха с 22% тази година, продажбите на Windows софтуер се забавят, а опитът да се купи Yahoo! завърши с фиаско. В същото време Google се разширяват и изпреварват Microsoft в оползотворяване на възможностите на интернет. "Пенсионирането" на Гейтс ще остави неговия приятел от колежа Балмър в окото на бурята - под натиска за възраждане на цените на акциите на компанията.
Съдия номер 1 е пазарът, а пазарът не се е възстановил, казва пред Блумбърг Джейн Шнорек, анализатор в базирана в Минеаполис компания, която управлява инвестиции за $100 млрд. Съживяване на акциите "Съживяването" на акциите ще е голямото предизвикателство, което ще тества способността на Балмър да превземе бизнеса с онлайн-реклами-те, който е за $65,2 млрд. Но този шанс значително намаля в последния месец, след като Microsoft u Yahoo не можаха да се споразумеят.
Според анализатори Балмър и топ-мениджърите на компанията ще изостанат значително, ако не намерят бързо нова стратегия, факт е, че базираната в Редмънд, Вашингтон, фирма за онлайн бизнес е единствената в Microsoft, която отчете загуби от 228 млн. долара за последното тримесечие. В същото време нетните приходи на Google са нараснали до 1,31 млрд. долара.
Според говорителя Том Пила, докато Microsoft вижда Web рекламата като ключов приоритет, все по-големите усилия на компанията за разработване на софтуерни приложения "притежават изключителни възможности."
А сега накъде
През 1987 г. Microsoft надмина Lotus corp. и стана най-големият производител на софтуер за 1987 г., а Гейтс -най-младият милиардер, едва на 31 години. Той направи компанията публична и разви първата операционна система и програма за обработка на текст. Днес Windows е 95% от световните персонални компютри - на над 1 млрд. компютъра. Изглеждаше лесно на пръв поглед, а парите от това течаха непрекъснато...Така че да защитим Балмър сега - той остава в компанията, когато всичко това свърши и той трябва да търси нови пътища, за да се развива и върви напред, коментират анализаторите.
Вариантите на Балмър са в посока на видеоигрите, цифрови музикални плейъри и уебтърсачките. Докато ХЬох играта най-сетне стана печеливша след шест години на загуби, музикалната джаджа на Microsoft - Zune устройството, не е много печеливша.
Най-важната задача сега е борбата с Google, смятат експертите. Делът на Microsoft на пазара за интернет реклама в САЩ, който е за 21,1 млрд. щатски долара, намаля до 6,7% през 2007 г. от 9,6% през 2004 г. В същото време Google завоюва два пъти повече пространство, тъй като делът му се увеличи над два пъти - до 28,4% спрямо 13,1%.
Google съперничеството
През май Microsoft предложи на Yahoo сделка за $33 акция, или 47.5 млрд. долара. Но не успяха да се споразумеят - Yahoo отхвърли тази оферта в полза на партньорството с Google. "Те трябва да бъдат конкурентоспособни", казва Майк Холанд, президент на базираната в Ню Йорк "Холанд & Ко", която управлява над 4 млрд. долара, включително и акции на Microsoft u Google.
"Рискът е, че не успяха", добавя той.
В същото време говорителят на Microsoft обяви, че компанията очаква отлична финансова година. Приходите почти са се удвоили за последните 6 години и Microsoft е раздал на инвеститорите над 100 млрд. долара. Компанията е платила дивиденти от 11 цента на акция тримесечно и още $66.4 милиарда в акции от 2004 г. насам.
Гейтс и Балмър, които се срещат в колеж в Харвард, преди Бил Гейтс да стартира с Microsoft, са топакционе-рите. Двамата заедно държат 13% от капитала.
"В много случаи тези двама мъже имат различни цели", казва анализаторът на софтуерния пазар Роб Хелм. Опасенията за резултатите в краткосрочен план са по-малки в сравнение с това как ще се позиционира стратегически компанията, отбелязва той.
събота, 28 юни 2008 05:13:56

Няма коментари: