събота, 28 юни 2008 г.

Тръгна цензура онлайн

Сега - 46 стр.
Тръгна цензура онлайнТри пъти повече хора през миналата година са арестувани за публикуване на политическите си възгледи в своите блогове спрямо 2006 г., сочат данни от годишен доклад, подготвен от W1A (World Information Access).
Документът показва, че от 2003 г. насам 64 души са били арестувани за публикуване на политически становища в блоговете си, пише redorbit.com. Над половината от тези случаи са регистрирани в Китай, Египет и Иран.
Според Фил Хауърд, доцент по комуникации в Университета на Вашингтон, докладът показва, че тези места са най-опасните за свободомислешите блогъри.
„Истинският брой на арестуваните блогъри вероятно е много по-висок, тъй като арести в Китай, Зимбабве и Иран остават неотразени в международните медии", изтъква Хауърд.
Но полицейските задържания на блогъри заради публичното обявяване на мнение са се увеличили и в Обединеното кралство, Франция, Канада и САЩ.
Според данните от отчета всички блогъри общо са излежали 940 месеца затвор през последните 5 години, разкриват анализаторите. През петилетката средната присъда за журналист е била 15 месеца.
„Много държави имат политически блогъри, но в някои страни преследват и журналистите", коментира Хауърд. „Все повече граждани си позволяват да изразяват себе си онлайн и биват наказвани за това".
Най-леката отчетена присъда е била няколко часа, а най-дългата - 8 години. Арестите на 9 от 14-те известни блогъри на Египет се случиха през 2007 година на местни избори. През 2005 пък иранският блогър Можтаба Саминеджад е арестуван, защото е публикувал информация за арестите на други блогъри.
„Някои хора блогват относно арестите си веднага щом бъдат освободени от затвора", обясни Хауърд. Очевидният ръст в броя на арестите на радетелите за свобода на личността и на интернет словото показва, че блогването е спечелило политическо влияние в целия свят, посочва докладът. Цифрите доказват и че полицейските задържания се увеличават в моменти на „политическа несигурност", каквито са времената около парламентарните избори или при масови протести и стачки. Според анализа много нации, вероятно около 30, са наложили технологични ограничения на това, което хората могат да правят онлайн. В държави като Китай ситуацията е доста сложна, защото блогването се приема за форма на протест.
събота, 28 юни 2008 05:27:15

Няма коментари: