понеделник, 23 юни 2008 г.

Кунева: В България няма свободен пазар

Кунева: В България няма свободен пазар

Еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева каза, че иска да види, че България осъществява мониторинг на основните групи цени.
Да се вземат 10-20 групи цени, които са базисни за България и да се следят, настоя тя.

По мнението на Кунева два органа у нас не са достатъчно ефективни - Комисията за защита на конкуренцията и Комисита за защита на потребителите.

Според нея КЗК трябва да бъде много по-ефективна, както и КЗП, особено във времето, в което се повишават цените на храните, повишават се цените на горивата и на финансовите услуги.
Двете комисии трябва да работят на много по-високи обороти.

Тя изрази съмнения доколко в България има свободен пазар.

Ако имахме, щяха да са по-доволни и производителите, и потребителите, смята Кунева.

Ако някъде насила прозиводителите и потребителите не се допускат до пазара, нека с това се занимава МВР, или някой от правоналагащите органи, но преди всичко КЗК и КЗП трябва да проверят колко са примерно производителите на плодове и зеленчуци, кои са и защо цените стоят на това ниво през цялото време, заяви Кунева.
Ясно е, че ако няма конкуренция, цените няма да паднат, добави тя.

Кунева участва заедно с премиера Станишев в конференция по върпосите за защита на потребителите. Коментара си по темата еврокомисарят направи след като пи кафе с министър-председателя.

Пред чакащите я журналисти тя отправи още критики към българската пазарна действителност, засягайки и темата за цените на тока.

При нас себестойността не е ясна и потребителските организации не могат да разберат как се формира себестойността и цената, отбеляза тя и посочи за сравнение, че в другите страни на ЕС потребителските организации участват в процеса на определяне на цените.

Кунева е категорична, че добрата практика в Европа по отношение на отчитането на сметките за електроенергия е да се прави всеки месец.

За потребителите е по-добре отчитането да е месечно, подчерта Кунева.

Тя посочи примери от други европейски държави за стимулиране на енергийната ефективност, а по отношение на България коментира:
Не може да се изисква от нас ефикасно потребление на енергия, без да има инструментариуми за това - информация за потребената енергия във всеки момент, както и уреди.

В Швеция във всеки дом ще има устройства, позволяващи във всеки момемнт човек да се информира за изполваната енергия и да се ориентира към спестяване.
Скалата ще бъде със зелена и червена зона.

В момента, в който потреблението в дома надхвърли средното за квартала или средното за страната, червената зона ще подсказва, че е необходимо намаляване на консумацията, посочи Кунева.

Темата за пазара застъпи в привествието си и премиерът Станишев.

Той изрази надежа, че вече се променя философията, че пазарът е всичко и че той доминира над интересите на потребителите.

Промяната е повече прозрачност на пазараните отношения по отношение на формирането на цените, качеството на стоките, ролята на държавата и обществото. Това е европейска практика, която все повече ще намира свое приложение, изрази надежда премиерът.

Няма коментари: