вторник, 24 юни 2008 г.

Предстоят промени в областта на интернет домейните


дата : 24 юни 2008 г. 16:04 ч.
Интернет домейните ще бъдат либерализирани през първото тримесечие на 2009 г. Снимка: sxc.hu
Интернет домейните ще бъдат либерализирани през първото тримесечие на 2009 г. Снимка: sxc.hu


От първото тримесечие на 2009 г. всеки сайт ще може да ползва разширение на своя уеб адрес, съобщава в. "Фигаро".

С риск това да предизвика поява на странни названия и многобройни юридически спорове, интернет домейните ще бъдат либерализирани през първото тримесечие на 2009 г.

Промяната ще позволи на потребителите на интернет да създадат названия на домейни като например ".violence" и ".newyork". Название на сайт, което завършва с ".org" или ".com" вече е остаряло и демоде.

Става дума за малка революция, която ще бъде в центъра на дебатите на започналата 32-а международна среща на организацията ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Макар че ще донесе допълнителна свобода на потребителите, тази малка революция рискува да предизвика големи спорове в мрежата, защото нито потребителите на интернет, нито интернет фирмите са предупредени за тези новости.

Изправен пред заплахата от мултиплициране на юридическите конфликти, президентът на ICANN Пол Туоми представи четири главни критерия, въз основа на които може да бъде отказано разширяване на уеб адреса.

Първо - избраните названия не трябва да накърняват правото на търговските марки. Например названието ".apple" принадлежи на гигант в електрониката и не може да бъде използвано от друг. Така фирмите ще трябва бързо да купят много интернет адреси, за да защитят марките си.

Второ - интернет домейн няма да може да бъде близък до вече съществуващи термини и да завършва например с ".kom" или ".comm".

Освен това названието не трябва да узурпира идентичността на някоя общност, например религиозна.

И накрая, разширяване на уеб адреса ще бъде отказано, ако названието предизвиква проблеми от публично или морално естество. БТА

Няма коментари: