четвъртък, 26 юни 2008 г.

Всеки трети на Земята ползва чат - програми

Политика - 28 стр.
Всеки трети на Земята ползва чат - програми

Виктория ВИКТОРОВА

ICQ, Skype, MSN u още много други софтуерни приложения правят възможна глобалната комуникация
|игновеното изпращане на съобщения и чатовете са технологии, които правят възможна моменталната текстова комуникация между двама или повече участници в Интернет или в някоя от формите на вътрешна мрежа (позната като интранет). Важно е да се разбере, че това, което разделя чата и програмите за мигновено изпращане на съобщения от технологии като и-мейл, е очевидната за потребителя синхронизация на комуникацията. Чатът се осъществява в реално време - право пред очите ви.
Някои системи позволяват изпращане на съобщения на хора, които в момента не са на линия ( т. нар. „офлайн съобщения"), като по този начин се премахва голяма част от разликата между програмите за мигновено изпращане на съобщения и електронната поща. Повечето услуги за мигновено изпращане на съобщения включват моментално известие или отговор, групови разговори, услуги за конференция (включващи глас и видео), влизане в разговор и прехвърляне на файлове. Програмите за мигновени съобщения позволяват ефективна и резултатна комуникация, благодарение на моменталното получаване на известие или отговор. В определени случаи мигновеното изпращане на съобщения включва допълнителни екстри, които го правят още по-популярно. Такива са възможността да виждаш този, с когото общуваш чрез използването на уеб-камера например, или да говориш директно и безплатно по Интернет. Възможно е също така да запазиш разговора за следващо разглеждане.
ICQ
ICQ (чете се „Ай Си Кю") е компютърна програма за комуникация, осъществяваща мигновено изпращане на съобщения. Създадена е първоначално от израелската компания „Мирабилис". Програмата стартира през ноември 1996. Името ICQ е игра на думи (омофон) и е фонетично съзвучна с английската фраза „I seek уо" (" Аз те търся"). ICQ е основана от Яйр Голдфингър, Арик Варди, Сефи Виджис и Амнон Амир.Обединили се под идеята за компания, която да предложи нов начин за комуникация чрез Интернет, те правят бързо задълбочено проучване на световната мрежа и наблюдават всекидневно растящия брой на новите сървъри в Интернет. Осъзнават, че хората сърфират, теглят, четат, търсят в тъсачките, но пропускат нещо много съществено. Милиони хора са свързани в глобална мрежа- Интернет, те са свързани, но не помежду си. Липсващата част била технология, която щяла да позволи на Интернет потребителите да се локализират в мрежата посредством уеб сървъри и да правят комуникационни канали един с друг, с които комуникацията щяла да бъде лесна. Те създват тази пионерска за онова време технология и отварят цяла нова индустрия. През ноември 1996, само четири месеца след създаването на „Мирабилис", първата версия на ICQ, бива пусната в Интернет. Потребителите били малко, но много скоро щели да станат хиляди и милиони. Потребителите препоръчвали продукта на свои приятели, те - на други и това довело до един от най-големите рейнтинги по сваляне за стартираща компания в историята на Интернет. Програмата позволява изпращането на текстови съобщения и линкове, конферентни връзки, пренос на файлове, поздравителни картички и др. Потребителите на ICQ се идентифицират от номера, наречени UIN. ULN се разпределят за всеки нов потребител като поредни (макар че се носят слухове, че има празнини в серията). На новите потребители в момента се дават номера, много по-големи от 100 000 000, а по-малките (шест цифри или по-малко) са обявени на търг в eBay от потребители, регистирали се по време на зараждането на програмата.
Skype
Skype (чете се „Скайп") е софтуерна програма, която позволява на потребителите да проведат както текстови, така и телефонни разговори през Интернет. Обажданията към другите потребители на услугата са безплатни, докато разговорите към стационарни и мобилни телефони имат определена такса. Допълнителните екстри включват мигновено изпращане на съобщения, трансфер на файлове и видео конференции.
Програмата е създадена от предприемачите Никлас Зенстрьом, Янус Фрийс и екип от софтуерни разработчици със седалище в Талин, Естония. Скайп групата си има своите седалища и в Люксембург, както и офиси в Лондон, Талин, Тарту, Прага и Сан Хосе, Калифорния. Скайп претърпява светкавичен растеж в популярността си откакто бива пусната. ЕЬау я купуват през септември, 2005 г. за сумата от 2,6 милиарда долара.
■ Други
Windows Live Messenger е програма за мигновено изпращане на съобщения, активна за операционните системи Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista и Windows Mobile. Тя е пусната на пазара на 13 декември 2005 г. Програмата се свързва към Майкрософтекия онлайн съветник за съобщения. Корпорациите могат и да интегрират своите Сървъри за комуникация на живо и активните си директории с мрежата в полза на своите клиенти. Други основни програми за мигновено изпращане на съобщения са AOL Instant Messenger (съкратено „AIM"), китайското QQ, Yahoo Messenger, Jabber, eBuddy и др.
***
Текст под снимка
Благодарение на програми като Скайп, вече може на минимална цена да общуваме с близките си по мобилния им телефон, без значение къде се намират.

петък, 27 юни 2008 05:44:22

Няма коментари: