вторник, 24 юни 2008 г.

бTB и Нова окончателно се скачиха

Сега - 14 стр.
бTB и Нова окончателно се скачиха

Божидар БОЖКОВ

Двете телевизии така са си напаснали програмите, че за алтернатива в частния национален ефир не може да се говори
У нас все още има затънтени местенца (като турските села в Руенския балкан например), където една от двете частни национални телевизии няма ефирно покритие. И от личен опит знам, че малкото останали там българи, понеже турците въобще не гледат българска телевизия, възприемат това като голям минус. Те смятат, че докато по ловящата се бТВ върви риалити шоу или блудкав американски сериал, каквито не са им по вкуса, биха могли да следят нещо друго по Нова телевизия, която за съжаление не излъчва за тях. Допреди две години такъв избор действително все още би могъл да се направи. Днес обаче тези хора няма за какво да съжаляват. Свидетели сме как единствените ни два частни национални канала, които разполагат и с национален ефир, така добре са си напаснали взаимно програмите, че за алтернатива е много трудно да се говори.
Този процес бе започнат от бТВ през 2006-а, която реши, че непременно трябва да се бори с рейтинга на едно риалити. И още повече че подобно шоу може да бъде преборено само със същото такова. Така на гърба на третия сезон на „Биг брадър" тръгна първият на „Сървайвър". Опитът се оказа неуспешен, но пък модата бе подета и от Нова. Тя на свой ред тръгна да бори рейтинга на световно музикално шоу със свое подобно. Постепенно уеднаквяването се пренесе във всички посоки и по всички часови пояси. Сега редовият зрител знае: тръгне ли музика по единия канал, значи песни и пляски ще има и на другия. Ако преди новините Нова излъчва тв игра, бТВ я покрива с друга игра преди своите. Каквото е приключило при едните, същото тъкмо е свършило и при другите. Бистри ли се политика при Коритаров сутрин, значи и Бареков я мъти в същия момент. А ако бТВ обявява старта на „изключителна" американска поредица, непременно Нова ще пусне също друга такава на гърба й.
Двата канала дотолкова са уеднаквили програмите си, че това е обхванало дори и рекламните им блокове. Нещо, което е смутило даже шефката на съвета на директорите на Нова Силва Зурлева. Пред в. „Поглед" неотдавна тя разказа, че се опитвала да следи паралелното излъчване на „Мюзик айдъл" и „Пей с мен", та й направило впечатление, че рекламите и в двете предавания тръгвали и свършвали в един и същ момент. Но не са само рекламите, г-жо Зурлева.
В момента програмите на двата канала са досущ като скачени съдове. Сутрешните блокове са еднакво дълги - започват и свършват едновременно. Точно от 13.30 ч. до 15.30 бабите могат да избират между неразличими латиноамерикански сапунки. Докато в 16.30 ч. Миглена Чакракчиева обявява гостите в своето шоу за семейни и социални драми, по другия канал в същата минута Герасим Георгиев съобщава кои семейни двойки е поканил в „Горчиво". Играта с въпроси за деца малко по-късно по бТВ върви паралелно с игра по Нова, която и децата гледат. Новините естествено също са огледални.
Поради липса на вечерно риалити или музикално шоу по единия канал тези дни и другият не излъчва такова. Но затова пък са решили, че щом Нова ще пуска вечерен сериал, непременно и бТВ няма да излъчва пълнометражен филм. В 20.00 ч. по телевизията на Мърдок започва 50-минутни-ят „Дъщерята на Елиза", в същия миг „конкуренцията" го захлупва със „Студио 60", който също е 50 минути. Горките редови и отрудени зрители придобиват право на избор чак от 22.00 ч. нататък, когато трябва да си лягат, за да не се успят за работа. Е, в определени дни и от 21.00 ч., тогава Нова излъчва „Стани богат", но то е вероятно само защото 6ТВ все още не е изнамерила с каква еднаквост да го покрие. Скачването съвсем скоро се очаква да обхване и съботната вечер, тъй като Нова вече даде да се разбере, че смята да свали от ефир своето шоу „Имаш поща", за което бТВ така и не намери паралелно. Колко по-добре ще е Джеймс Белучи да се конкурира не с Гала, а с Мишел Пфайфър примерно. За неделната вечер няма какво да се говори. След като единият канал е сметнал за нецелесъобразно да инвестира в собствена продукция, другият също пести. Да е жив и здрав Холивуд. С такава програмна политика двете телевизии просто реват за появата на трети частен ефирен канал! А като се появи пък, ще се чудят откъде им е дошло.
Някой може да го отчете и като подобие на картел, аз лично го отдавам на лоша програмна политика. Ако един програмен директор уважава зрителите си, никога няма да им пречи да гледат добро предаване. А точно това се случи в месеците на „Мюзик айдъл" и „Пей с мен" и вероятно ще се случи наесен, когато едновременно ще ни сервират „Сървайвър 3" и „Биг брадър". Изписаха се тонове мастило в обяснения как екипът на Слави Трифонов не можал да пребори конкуренцията. А защо е било нужно въобще да я бори? „Пей с мен" е много добър формат, при това изцяло български, а на всичкото отгоре и лишен от кухи скандали. Но колцина българи разбраха това, след като не можаха да го гледат? Кому бе необходимо силните живи концерти и на двете риалитита да са непременно в понеделник и в абсолютно едно и също време? Нормално е рекламодателите и зрителите да загърбят едното и губещо ще е не световното музикално шоу, което вече бе набрало веднъж скорост.
В обясненията си преди няколко седмици пред „Стандарт" изпълнителният директор на Нова Павел Станчев обаче изреди какви ли не причини за ниския рейтинг на „Пей с мен", само не и лошото му програмиране. Впрочем пак в същото интервю Станчев най-сетне даде някакво обяснение защо Нова така не обича българския език - не само логото й е изготвено изцяло на латиница, но и живите предавания маркира с live, а не с „на живо". Докато разказа как подготвят нов български сериал, той даде да се разбере, че дори и не смята да го предложи за продажба на чужди телевизии. Причината обаче не била в лошия сценарий или режисьор, нито пък в слабата актьорска игра, а ...в българския език. „По езикови причини според нас този сериал може да се излъчва само в Македония", смята Станчев. Да се чуди човек как филм на румънски, дето за света е не по-различен от нашия език, спечели миналата година голямата награда на фестивала в Кан, а американска компания откупи правата му за разпространение по света. Поне вече знаем, че Нова телевизия поради езикови причини никога няма да го излъчи.

вторник, 24 юни 2008 06:01:18

Няма коментари: