неделя, 8 юни 2008 г.

Тайното влияние на цветовете


Тайното влияние на цветовете

дата : 8 юни 2008 г. 13:38 ч.


Цветовете, които носите, изпращат послания към околните, при това съвсем ясни. Те могат да успокоят, да развълнуват, да предадат игриво настроение или дори да заплашат.

Ето няколко примера за психологията на цветовете от ежедневието: полицаите носят тъмно сиво-синьо, за да внушават авторитет; хирурзите носят зелени престилки, за да вдъхват спокойствие; здравните работници носят бели престилки, което предава послание за чистота и стерилност.

Как да създадете "дъга" от подходящи послания и впечатления за себе си? Ето няколко съвета от специалисти:

Синьото

Предава съобщение за честност, спокойствие, надеждност, чувствителност.
Синьото загатва за стабилност, защото е цвета на небето, а него винаги го има над нас.

Как да носите синьо: по-тъмните нюанси са идеални за официални събития (морското синьо е много силен цвят), докато по-светлите нюанси са подходящи повече за ежедневни ситуации. За да внесете малко повече настроение, опитайте синьо-лилав оттенък - лилавото се възприема като цвета на креативността.

Сивото

Предава съобщение за стабилност, сериозно отношение и надеждност.
Сивото получава това въздействие от природата. В нея всичко, което е сиво, е постоянно - като камъните и скалите, например.

Как да носите сиво: Сивото е практично, а освен това е много силен цвят. Облечете сив костюм за интервю за нова работа, за да покажете на потенциалния работодател, че сте отговорен човек.

Ако обаче сте сива от главата до петите, може да създадете и впечатлението, че сте скучна. За да избегнете това, съчетайте сивия костюм с нещо по-забележително - например блуза на щампи или поне чифт блестящи обеци.

Розово

Предава съобщение за любов, привързаност, нежност, женственост.
Розовото е нежно и деликатно, но му липсва страст. Смята се също, че има успокояващ ефект. Има слухове, че някои спортни отбори боядисват съблекателните, които ще се ползват от съперниците им в розово, за да им извлекат енергията.

Как да го носите: На розовото му липсва натрапчивата чувственост на по-силните цветове (например червеното). Нежен и очарователен, нежно-розовият нюанс е перфектен за романтична среща, но не за среднощни рандевута. Ако не си падате по бонбонените впечатления, може да опитате по-горещото пурпурно - особено за бурна нощ.

Червеното

Предава съобщение за сила, власт, увереност, страст. Червеното е многостранен като послание цвят, който може да символизира всичко от страстна любов до ревностна борба. Интензивен и агресивен, неговото влияние не е само психологично, но и физиологично. Изследвания са показали, че гледането на червено не само ускорява ритъма на сърцето, но и дишането.

Как да го носите: Червеното облекло е динамично, драматично послание, което привлича вниманието и създава усещане за непобедимост. Не е добра идея да обличате червено на интервю за работа или при срещи и събития, където съществува възможност за конфликт. За да го смекчите, комбинирайте - например червена блузка под сиво сако.

Жълтото

Предава съобщение за младост, радост, въображение. Жълтото подобрява концентрацията. То също така се смята за цвета на приятелството.

Как да го носите: Много хора странят от жълтото, защото го смятат за твърде ярко. Но не бива да забравяте, че жълтото има много нюанси - от бледо до наситено.

Ако все пак се чувствате некомфортно да го използвате като основен цвят в облеклото си, комбинирайте го с нещо, което обичате. Опитайте например жълта тениска с чифт дънки или вмъкнете жълтото в комбинация с други цветове с флорални мотиви.

Черното

Предава съобщение за елегантност, изисканост, власт. Черното има лоша репутация - то е цветът на злодеите във филмите, а освен това е асоцииран със смъртта. Но черното има една напълно различна страна - то е вечно, класическо и оптически прави фигурата да изглежда слаба.

Как да го носите: Черното предоставя перфектната възможност да представите аксесоарите си. Ако се притеснявате, че ще бъдете поредната малка черна рокля на предстоящия на предстоящия коктейл, тогава отворете въображението си и експериментирайте - цветни шалове, колиета, обеци, шапки... каквото ви дойде наум.

Зеленото

Предава съобщение за спокойствие, късмет, здраве. Зеленото се свързва със "сочни" природни картини - от тропическа джунгла до пролетен парк. Това е цвета на живота и растежа, символ на плодородие. (Между впрочем, булките през 15 век са носили зелени сватбени одежди).

Как да го носите: Богатите, наситени тонове са най-подходящи за вечерта. За през деня изберете по-меки, пастелни нюанси.

Няма коментари: