понеделник, 8 декември 2008 г.

Интернет журналистите най-често попадат в затвора

БГНЕС - Свят
Интернет журналистите най-често попадат в затвораЗаради все по-голямата роля на Интернет при разпространение на информацията се наблюдава и нова тенденция, според която работещите в интернет новинарски издания попадат в затвора по-често, отколкото колегите им от другите видове медии.
Това показват данните от доклад на базираната в Ню Йорк неправителствена организация Комисия за защита на журналистите (Committee to Protect Journalists, CPJ). Провеждайки ежегодното преброяване на журналистите, намиращи се в затвор, от комисията открили, че 45% от тях преди да се отзоват зад решетките са работили в интернет издания. Според изследването, до 1 декември тази година лишените от свобода журналисти са 125, което е с 2-ма по-малко в сравнение с 2007 г. Най-много новинари затворници има в Китай, който от 10 години държи първенството. Куба, Мианма, Еритрея и Узбекистан също са в позорната петица на преследващите пресата от 29-те страни, в които журналистите попадат в затвор. Както се отбелязва в доклада 56 журналисти от интернет издания и блогъри в момента се намират зад решетките по цял свят. За първи път техният брой надминава данните за събратята им от печатните медии. Според статистиката първият интернет журналист е бил затворен през 1997 г. Сега 53-ма новинари от печатни издания, сред които кореспонденти, редактори и фотографи са лишени от свобода. Останалите затворници са телевизионни и радиожурналисти и създатели на документални филми.
По думите на Джоуъл Саймън, ръководител на неправителствената правозащитна организация, интернет журналистиката е променила характера на средствата за масова информация и начините, с които ние общуваме помежду си. Нарастващото влияние на интернет медиите обаче привлича и вниманието на репресивните правителства по цял свят. През октомври тази година Комисията за защита на журналистите се обедини с интернет компании, инвеститори и правозащитници, за борба с репресиите в областта на свободата на словото онлайн. Яху, Гугъл и Майкрософт се присъединиха към иницативата. Данните сочат, че 45-ма от 56-те намиращи се в затвора интернет журналисти, са нещатни служители. В това, признават експертите, е тяхната уязвимост, тъй като нямат юридическа защита или политически връзки, които биха защитили правото им да се изразяват свободно. Броят на нещатните затворници се е повишил с над 40% за последните две години. На около 60 на сто от журналистите са предявени обвинения като подривна дейност, разгласяване на държавни тайни и действия срещу националните интереси, като повечето от тях излежават присъдите си в Китай и Куба.
Парадоксално е, че на 13% от заключените журналисти формално изобщо не се предявявани обвинения. Например в Еритрея, Израел, Иран, САЩ и Узбекистан медийните работници често са държани зад решетките без съответната правова процедура. Най-малко 16 журналисти по целия свят са в тайни затвори, неизвестни на широката общественост и правозащитниците.
05.12.2008 г.

Няма коментари: