вторник, 9 декември 2008 г.

Практиката да се стартират скъпоструващи кампании, без предварително да бъде тестван криейтивът, ще намалява

Пари - 28 стр.
Практиката да се стартират скъпоструващи кампании, без предварително да бъде тестван криейтивът, ще намалява

Боряна НИКОЛАЕВА

В условията на световна финансова криза бюджетите на компаниите за реклама се оптимизират максимално и се залага на изследвания за ефективността на посланията. Финансовата криза укроти нарастващия от няколко години апетит за нови притежания, подплатен от очакванията за продължаващо увеличаване на доходите или взимане на кредит, коментира за в. Пари Диана Попски. Вкусът към живот на кредит не е изчезнал, но темпът на растежа на желанието за живот на кредит се поуспокои, казва тя. В този период на настъпващ относителен реализъм рекламните послания започват да отразяват променените настроения. Възможна грешка са липсата на реализъм и продаването на илюзии, които скоро ще бъдат разпознати, смята Попски.
Отражение
Вече става ясно, че рекламните бюджети ще бъдат намалени. От една страна, компаниите, опериращи на световните пазари, са под натиск за съкращаване на разходите. Местните компании, от друга страна, са изложени на психологическия натиск от несекващите световни новини за фалити, сливания, изкупувания и съкращаване на персонала и са склонни да се презастраховат, като също намалят разходите.
Предполагам, че към средата на годината ще има корекция вследствие реалния обем на пазарите. Ако потреблението не спадне с очаквания темп, което е вероятно, ще настъпи успокоение и ще се види възстановяване на бюджетите, отделяни за реклама, прогнозира Попски. Това, което е неизбежно, е да се увеличи натискът за доказване на ефективността на инвестираните в реклама средства. Практиката да се стартират скъпоструващи кампании, без предварително да бъде тестван криейтивът, ще намалява. За да бъде оправдан рекламният бюджет, предварителното проучване за очакваното въздействие на кампанията върху изгражданата връзка
с потребителите и продажбите ще става норма.
Реакция
Посланията, които изграждат връзка на потребителите с рекламираната марка и продават, са извлечени от контекста на живота, надеждите и стремежите на хората, към които тази реклама е насочена. Въздействат послания, асоцииращи се с хубавите моменти и преживявания, коментира за в. Пари Диана Попски. Позоваването и показването на трудностите, изпитанията, които също са част от живота на таргет групата, усилват и повтарят преживяването на отрицателните емоции у потребителите и в крайна сметка ги отблъскват. Хората не обичат да гледат подобни реклами, не ги харесват и по асоциация не харесват и рекламирания продукт. Успешни са посланията, които събуждат мечтите и надеждите. Хората с желание се идентифицират с това, към което се стремят, емоциите са силни и така представените марки стават предмет на желание.

Няма коментари: