понеделник, 8 декември 2008 г.

Google вече разпознава гласове

Стандарт - 43 стр.
Google вече разпознава гласове

Радослава ГРИГОРОВА

Компанията разработи гласова търсачка, която за момента работи само за iPhone, но скоро и собствениците на други телефони ще могат да се възползват от услугата
Процесът на търсене на информация в интернет значително се опрости за собствениците на iPhone. Вместо да набират търсената информация чрез виртуалната клавиатура, те просто трябва да произнесат думата или фразата, описваща търсената информация. Съответната услуга е разработена от Google. Информацията се търси също в Google.
Приложението се появи в Apple App Store още на 14 ноември. А притежателите на iPhone могат да си го свалят от сайта напълно безплатно. Приложението може да записва гласово търсене и го изпраща на сървъра. Там търсенето се обработва в обикновения буквено-цифров вид. Разработчиците подчертават интелектуалния елемент, който включва новата услуга. Например в търсенето се разбират не само отделни думи, но и цели фрази. Освен това системата може да отговаря на различни въпроси - като колко е височината на Еверест. Също така търсачката отчита специфичното положение на потребителя. Например, ако попитате за местонахождението на близките ресторанти, търсачката ще покаже всички,
които са най-близко до търсещия
Като местонахождението на собственика на iPhone 3G се определя въз основа на вградената в смартфона GPS навигация. Гласовото търсене позволява да се открива информация и в телефона. С негова помощ може да се намери запис в календара, композиция или снимка.
Засега гласовото търсене в Google е достъпно само за собствениците на iPhone и iPhone 3G, и то само на английски. Но много скоро и всички останали ще могат да се ползват от услугата. От Google обещават да пуснат такова приложение и за други мобилни платформи. Но не се съобщава кога ще се случи това.
Към днешна дата механизмът за гласово търсене е реализиран в мобилната търсачка Yahoo! oneSearch. Тя е способна да се адаптира към гласа на потребителя и неговия маниер за произнасяне на фразите. Ако фразата е била произнесена неясно, търсачката предлага няколко варианта за търсене
Да работят с Yahoo! oneSearch могат собствениците на 500 модела мобилни телефони. На теория достъп до тази търсачка имат около 600 милиона човека. При представянето на услугата Марко Боерес, изпълнителен вицепрезидент, каза, че технологията ще позволи на хората, които имат BlackBerry Curves, Pearls или някои от 8800 серии, да браузват в мрежата чрез техния глас, използвайки мобилните си устройства, в услуга, известна като oneSearch. "Променяме фундаментално начина, по който потребителите използват интернет на мобилните си телефони", каза Боерес. Услугата може да реагира на всяка една заявка.
Тя е съставена със замисъла да се адаптира към гласа на притежателя на устройството и да се подобрява с времето, каза той.
Конкурентни продукти, като например гласовото търсене в Microsoft Live Search за мобилни устройства, могат да реагират само на заявки със специфична местна информация, като посоки към местна пицария. Tellme на Microsoft търси в Live Search. Всичко, което трябва да се направи, е да се натисне бутонът за приемане на повикване и да се каже думата или фразата в микрофона.
в. Стандарт - стр. 43
неделя, 7 декември

Няма коментари: