сряда, 10 декември 2008 г.

Пет наши отбора искат да участват в Imagine Cup 09

Expert.bg - България
Пет наши отбора искат да участват в Imagine Cup 09Три отбора от Американския университет в България и два от Техническия университет-София са се регистрирали за участие в най-голямото технологично състезание за студенти - Imagine Cup. То ще се проведе през юли 2009 г. в Кайро, а наградният фонд е над 200 000 долара.
Основната тема на състезанието тази година е "Представете си свят, в който технологиите помагат за разрешаването на най-сериозните проблеми, пред които сме изправени днес".
Организацията на обединените нации (ООН) е идентифицирала някои от най-големите предизвикателства, пред които е изправено човечеството в Целите на хилядолетието за развитие. Те могат да се използват като отправни точки за разработване на проекти от страна на състезателите.
Участниците в Imagine Cup 09 имат възможността да се състезават в девет категории: Софтуерен дизайн, Вградени системи, Разработка на игри, Роботика и алгоритми, ИТ предизвикателство, MashUp, Кратък филм, Фотография, Дизайн.
Категорията Софтуерен дизайн има локален финал, който ще се проведе в София през май 2009 г. Квалификационните кръгове за всички останали категории се провеждат онлайн.
Победителят от локалния финал в категория Софтуерен дизайн и класиралите се в квалфикационните кръгове на останалите категории участват на световния финал на Imagine Cup.
Състезанието се организира от Майкрософт и се провежда за седма поредна година, като в него участват студенти от цял свят.
Imagine Cup насърчава младите хора да използват въображението и креативността си за създаването на технологични иновации, които могат да променят света.
Българските студенти - победители от миналогодишното състезание, ще имат възможност да тестват и доразвият проекта си в лабораториите на Майкрософт с помощта на екип софтуерни инженери
Българските студенти - победители от миналогодишното състезание, ще имат възможност да тестват и доразвият проекта си в лабораториите на Майкрософт с помощта на екип софтуерни инженери
От петте български отбора, които са се регистрирали за участие, три ще се състезават в категория Софтуерен дизайн, един в категория Разработка на игри и един в Роботика и алгоритми.
След успеха на българският отбор от Техническия университет-София на световния финал на Imagine Cup 08, който се проведе през юли тази година в Париж интересът към състезанието е още по-голям. Надявам се креативността и отличната подготовка на българските студенти да има помогнат и този път да се класират за световния финал през 2009 г. и да спечелят, коментира Кирил Изов, мениджър "Академични програми" в Майкрософт България.
От Майкрософт припомнят, че българският отбор "Атлас" от Техническия университет-София, който участва на световния финал на Imagine Cup 08 в Париж през юли тази година, спечели престижна награда.
Студентите представиха своя проект "Софтуер за откриване на горски пожари и изсичания на дървета" пред 2 независими журита в първи кръг, в който участваха още 110 отбора от цял свят, и спечелиха специалната награда на Майкрософт - The Engineering Excellence Achievement Award.
Тя се присъжда на проект, който има потенциал да бъде доразвит и реализиран и от който би имало безспорна полза за обществото.
Наградата за българските студенти включва посещение в централата на Майкрософт в Редмънд през април 2009 г., където те ще имат възможност да тестват и доразвият проекта си в лабораториите на Майкрософт с помощта на екип софтуерни инженери.

Няма коментари: