понеделник, 8 декември 2008 г.

Ново радио проби със сила в София

Труд - 6 стр.
Ново радио проби със сила в София

Соня СПАСОВА

Своеобразен двубой в радиоефира стана в четвъртък рано сутринта в София.
На честота 93,9 мегахер-ца, където от май 2007 г. вървеше музикалното радио „Мелъди", изведнъж се появи нова медия - К2.
Известно време двете станции излъчваха едновременно, като сигналът ту на едната, ту на другата ставаше по-силен. И двете радиа твърдяха, че другото е незаконно.
Накрая предавателят на К2 се оказа по-мощен, а „Мелъди" се прехвърли на друга честота - 93,4 мега-херца. Там пък доскоро вървеше радио „Хит 7".
Зад програмата К2 стои „Радио Вива" ООД, а неин мениджър е журналистката Илиана Беновска.
„Няма да сваляме правителството. Смятаме да говорим с хората - за любовта, за децата, ще правим политематично радио", обещава радиожурналист-ката.
Притежател на програмата „Мелъди" е едноличното дружество „Гео Ад-вайзърс", а негов консултант е Васил Димитров.
Спорът между двете страни се влачи повече от година и половина в съда.
На 20 ноември обаче излезе решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), според което излъчването на „Мелъди" трябва да бъде спряно незабавно, а предавателят им да се запечата. Но понеже до 4 декември радиото продължавало да работи, от К2 решили да действат сами и включили своя предавател.
На следващия ден, петък, от КРС обявиха, че са предприели всички необходими мерки, за да спрат „Мелъди".
Все още има висящи съдебни спорове между „Гео Адвайзърс" и „Радио Ви-ва", но до приключването им право да излъчва на 93,9 мегахерца има „Радио Вива" АД, уточниха от КРС вчера. „Този радио-цирк е доказателство за беззаконието в България, но не от страна на съд и прокуратура, а от страна на институциите, които трябва да спазват законите", каза още Беновска.
„Ще съдим Комисията за регулиране на съобщенията за пропуснати ползи, ще съдим и „Радио Вива" АД за това, че използва името К2, което ние вече сме регистрирали", заплаши от своя страна Васил Димитров, цитиран от БНР. До 2005 г. на честота 93,9 от 1993 г. вървеше радио „Вива", а по-късно и „Хот ФМ".
в. Труд – стр. 6-7
понеделник, 8 декември

Няма коментари: