събота, 20 декември 2008 г.

Пускат интернет на свободните тв честоти

Сега - 16 стр.
Пускат интернет на свободните тв честоти

Христо БЛАЖЕВ

Спорят дали новата технология няма да пречи на други устройства
Представете си високоскоростен интернет, достъпен практически навсякъде с прости безжични устройства с нисък енергоразход. Звучи прекрасно! Представете си също свободата и независимостта, която подобна технология би дала на всеки. Още повече -този интернет ще бъде свръхевтин, дори безплатен... И всичко това не е фантазия.
В момента в САЩ се води битка за узаконяване на една качествено нова технология. Тя се нарича White Space technology. Основава се на използването на т. нар. „бели пространства", които са празните честоти между телевизионните канали, тези, на които се виждат само снежинки и свободните радиочестоти. Устройствата съответно се наричат White Space Devices (WSD) и на практика представляват следващото поколение безжични трансмитери. В ранните дни на телевизията свободните честоти са били защитени със закон, за да се предпазят различните канали от интерференция, която може да доведе до нарушаване на връзката. В наши дни обаче доказани компании като Motorola, Phillips и Microsoft са разработили технологиите, които предпазват телевизионните канали и радиа, както и безжичните устройства от подобни влияния. Освен тях други големи фирми като Google, Dell, HP, заедно с подкрепата на Американската федерация на потребителите, Съюзът на потребителите в САЩ, организацията EDUCAUSE, представляваща висшите училища, оказват активна поддръжка за развитие на WSD, възлагайки на нея надежди за достигане на нови хоризонти във високотехнологичната индустрия. A White Space технологията наистина предлага необзорими възможности. Според изследвания дори и в най-населените райони на САЩ, като Ню Йорк например, са свободни около 30% от честотите, а в повече малки градове това число нараства дори над 80%. Телевизионните радиовълни са практични, защото лесно проникват през препятствия и се разпростират нашироко. Новата технология ще използва дори по-високи честоти отколкото сегашните Wi-Fi устройства. Ако тя бъде интегрирана в следващото поколение безжични микрофони и други продукти, те ще бъдат значително по-ефективни и практически устойчиви на интерференция. Според защитниците на тази технология голяма част от използваните в момента безжичните -микрофони по своята същност също са устройства, които на практика използват свободните честоти, без това да е предизвикало проблеми досега.
От другата страна на барикадата обаче са не по-малко влиятелни корпорации - The National Association of Broadcasters, обединяваща 8300 телевизии и радиа в САЩ, заедно с мобилните компании, които непрестанно оказват натиск върху Конгреса да не допусне разпространението на новата технология. Според тях новите устройства ще
унищожат телевизионните програми и ще попречат на използването на безжични микрофони. Борбата за легализирането на White Space технологията започва през май 2004 г., когато във Федералната комисия по телекомуникациите е внесена документация с предложение да се разреши използването на иновация, основана на свободните пространства на радиочестотите по нелицензиран принцип. През октомври 2006 г., под натиск от Конгреса, комисията одобрява това предложение за употреба само от фиксирани разпространители, но предлага допълнителни изследвания за възможността персоналните продукти като лаптопи и смартфони също да ги ползват Най-важното според защитниците на новите устройства е те, също както Wi-Fi технологията, да останат свободни от ограничения, за да се развиват и конкурират помежду си. Този фронт се предвожда от Асоциацията на доставчиците на безжичен интернет и Националната кооперативна телеком асоциация. Те добре съзнават, че възможностите на тази технология ще им позволи да разширят обхвата на услугите си и тяхното качество, което ще компенсира неизбежното намаляване на цените. Срещу тази идея обаче са мощните телекомуникационни компании, които оказват натиск за узаконяване на търгове за отдаване на свободните честоти. Ако това се осъществи, честотите неизбежно ще бъдат изкупени от сегашните мастодонти, които ще получат контрол над използването им. Така компаниите ще могат просто да ограничат достъпа до тях, като по този начин ще защитят сегашните си пазарни позиции и ще запазят високи цените на услугите си. Пример за такава компания е Shure Microphones. Тя води ожесточена кампания срещу нслицензираното използване на свободните честоти. Ако това се случи, за тях това означава, че цяла нова генерация безжични микрофони ще навлязат на пазара, които ще формират нови оценки за качество и ще свалят цените.
Във федералната комисия вече има изобилие от техническа информация. Например тестовете на „Прототип Б" на Phillips показват неговата пълна готовност да избягва заетите честоти и да използва ниски честотни нива, които са твърде слаби за телевизионно предаване. В допълнение, изследвания на Канзаския университет доказаха, че конструиран от тях подобен прототип успешно избягва заетите канали
и не причинява интерференция. На федералната комисия остава да узакони необходимата техническа конфигурация, базирана на проведените тестове. След това ще бъде възможно да се дава сертификат на потребителски устройства, според който те са в необходимите стандарти. Така всяка заинтересувана фирма ще може да произведе собствен продукт, който да бъде конкурентен на пазара. След разгорещени дебати на 5 ноември тази година комисията одобри разработката на подобни устройства. Изненадващо, главна съпротива срещу гова решение оказаха религиозни пастори, проповядващи по безжични микрофони. Срещу него се обявиха и някои конгресмени, както и музикант. Директорът на федералната комисия Кевин Мартин гарантира, че „ще бъде премахнато от пазара всяко устройство, което причинява зловредна интерференция". Бил Гейтс изрази задоволство от решението и заяви, че това ще донесе ползи на потребителите. Военните също имат интереси в тази спорна област. Пентагонът вече е одобрил нелицензираното използване на военни честоти, основано на тази технология, която според тях успешно засича и избягва заетите канали и не пречи на комуникациите им. White Space technology дава нови хоризонти за развитие на интернет комуникациите. Достъпът до високоскоростен интернет е от жизнено важно значение за САЩ. Според сравнителни изследвания те изостават все повече от азиатските държави като Япония и Южна Корея. В момента в само 35% от американските домове с под $50 000 годишен доход има високоскоростен интернет. Още повече, 20 млн. американци живеят в райони, където няма интернет достъп, а десетки милиони имат само един доставчик-монополист на високоскоростен интернет достъп, който диктува цените и качеството на услугата. През 2001 г. САЩ са били на 4 място в света по използване на телекомуникации, а сега са се сринали до 15 място. Казано в цифри, японците плащат близо двойно по-малко за 20 пъти по-бърз интернет достъп.

Няма коментари: