вторник, 16 декември 2008 г.

Николай Неделчев, управляваш директор на publics marc group: Силният криейтив е алтернатива на големите бюджети за реклама

Класа - 11 стр.
Николай Неделчев, управляваш директор на publics marc group: Силният криейтив е алтернатива на големите бюджети за реклама

Андриана МИХАЙЛОВА

Сбетовната финансова криза вече се отразява на рекламната индустрия у нас. Кои са най-засегнатите от нея, г-н Неделчев? Българската рекламна общност също е засегната от кризата, както и чуждите пазари, но истината е, че у нас това става малко по-бавно. Засегнатите от процеса може да се разгледат в различни плоскости. На първо място са дъщерните компании на мултинационалии-те компании. Независимо как Върби бизнесът на локално ниво, на 5000 км оттук някой взима решение и то се изпълнява - например проекти се прехвърлят в Русия или във Франция, където пазарите са по-стагнирани и ударени от кризата. Втората плоскост са тези компании, които се съсредоточават да правят маркет шер. Обикновено това са компании с маркетингово мислене, те са преживели няколко такива цикъла, рецесията за тях не е непознато явление. Затова имат по-логично и не толкова па-ническо поведение, за тях времето на криза е времето за още по-голям растеж. На трето място са българските компании, които досега са отчитали ръст, но са повлияни от самоиндукцията - медиите непрекъснато говорят за криза, те я пре-експонират и паникьо-сват дори и тези, на кои-
то бизнесът им върви. Четвъртата категория са местните фирми, които нямат никакъв опит в подобни ситуации и спират производството. Те нямат маркетингов усет и са категорията, която ще загуби най-много.
Защо рецесията е най-удачният момент за реклама?
Наистина няма по-добър момент да направиш по-голям пазарен дял по време на рецесия. Това е доказано от големите марки по света - точно тогава те са рекламирали най-много. Това обаче важи за по-големите агенции. По-малките, които имат български клиенти, ще из-
живеят изключително тежки времена. Много от тях ще спрат, ще се озаптят за определен период, в който ще имат финансови затруднения. Заради кризата наистина някъде ще има замразяване на бюджетите за реклама, някъде може да има увеличение - зависи от поведението, ние сме функция на пазара.
Колко ще продължи кризата според вас?
Една година, максимум. Въпреки че ще има размествания на пазара, през 2010 г. кривата отново ще бъде възходяща.
А как ще се отрази на поведението на клиентите?
Те ще започнат да търсят други решения - ще искат да видят срещу колко пари за реклама, колко получават от продажби. Ще се търсят алтернативни методи - директен маркетинг, PR, уеб решения. Ще има преместване на фокуса.
Има и нещо друго в областта на творчеството- преди рекламата можеше и да не е толкова въздействаща, защото имаше големи бюджети - каквото и да пуснеш, все има ефект. Сега обаче е обратното - на преден план е криейтивът, затова се стремим да създаваме реклами с т.нар. уау ефект. Силното творчество е алтернатива на големите бюджети. Клиентите ще искат това, защото ще компенсира намалените бюджети --ще постигат ефекта на запомняемост с по-малко излъчвания. Такъв тип реклами карат хората да говорят, създават т.нар.
заразителни кампании.
Печатната реклама май ще бъде най-силно редуцирана?
Най-вероятно. Ако не бъде редуцирана, няма да расте с досегашните темпове. Същото важи и за телевизията. Ако пазарът не се самоиндуцира, ще има ръст от 5 до 10% през следващата година, независимо че последните години вървеше с 25-30%. Прогнозите ми са по-ско-ро повлияни от реакциите на клиентите ни.
Те намаляват ли глобално бюджетите си?
Някои от тях ги замразяват, но не и наполовина, както се говори. Подобни неща наблюдаваме при клиенти, които се занимават с бързооборотни стоки Процесът на планиране с повечето ни клиенти ще бъде ясен в края на следващия месец.
Има тези, че средствата
за реклама ще се пренасочват основно към PR-a. Съгласен ли сте?
Това е абсолютизирано, казал го е някой PR, гледайки от неговата си камбанария. А от нашата има по-широк поглед. Наистина, PR-ът ще поеме част от пренасочените бюджети, но не е единствената алтернатива. Изпускат се цифровите решения например.
Има ли някаква генерална грешка, която рекламният бизнес прави в момента?
Много малко се говори какво се прави в подобна ситуация в гилдията. Трябва да се вербализира на висок глас, че такива кризи е имало и преди, да се посочи какво е станало, кои са големите печеливши и големите губещи. Вярно е, че това е най-голямата криза през последните 20-30 години, но няма да е последната. Ако някой говори, браншът ще види, че в рецесия растеж са отчитали тези, които не са спирали.
Каква е тенденцията в коледните реклами?
Че са много скучни. Не знам как зрителите ще се ориентират, всеки рекламодател дърпа към себе си, всичко е безплатно, дават се страхотни проценти за депозити, колите също дават страхотни отстъпки. Това обаче е масова тенденция и в чужбина.

Няма коментари: