неделя, 14 декември 2008 г.

Микровълни с австрийски произход

Капитал - 14 стр.
Микровълни с австрийски произход

Андриан ГЕОРГИЕВ

Настоящите телевизионни и радиопредаватели поемат по пътя на историята по подобие на телеграмите. Не, те едва ли ще изчезнат (поне засега), просто ще имат нов собственик. БТК реши да продаде"Национално управление "Радио и телевизионни системи" (НУРТС) - собственото й дружество, което сега излъчва аналогова телевизия и радио. Купувач е австрийската фирма Oesterreichische Rundfunksender (ORS). Шейсет процента от собствеността й са на обществената телевизионна компания ORF, a 40% - на Medicur Sendeanlagen, част от Raiffeisen Group. Продажбата не е завършила, тъй като регулаторните органи още не са одобрили сделката. Цената на НУРТС остава търговска тайна, въпреки че в медиите се появиха числа между 85 и 150 млн. евро. ORS е избрана след международен конкурс, започнал на 1 юли, в който са участвали 70 кандидати (финансови и стратегически инвеститори). Осем компании са избрани да участват в дискусии по параметрите на продажбата.
Споразумението е ключово за предстоящата цифровизация на българските телевизии. То беше подписано в напрегнат момент, когато Народното събрание решава как ще се случи трансформацията. Технологично НУРТС е най-близо до излъчване на цифров тв сигнал на територията на цялата страна по думите на Антони Славински, председател на асоциация "Телекомуникации". Преди две седмици ORS изрази желание да участва в изграждането на цифрови тв мрежи в България. НУРТС ще даде огромно предимство на компанията при цифровизирането на телевизиите у нас - преход, който според европейските директиви трябва да е факт до 2012 г. Дигиталният сигнал води до по-ефективно използване на честотите, тъй като повече програми ще се излъчват в по-малък честотен канал с по-високо качество.
От гледна точка на купувача сделката е интересна, защото може да разчита на твърди приходи от националните телевизионни и радиомрежи. Според генералния директор на БНР за 2007 г. държавното радио е платило около 5.5 млн. лв на БТК, а за тази година сумата е с 50% по-голяма. В момента няма друга ефирна мрежа за разпространение на телевизиите и радиостанциите в национален мащаб, така че инвестицията изглежда доста сигурна. Или поне щеше да е така, ако не беше идващата цифровизация. Ако правителството реши да предостави изграждането на дигиталните тв мрежи на друга компания, НУРТС щеше да остане без клиенти. За да инвестира такава сума в поделението на БТК, австрийската компания вероятно е получила гаранции, че ще има водещата (а може би и основната) роля в трансформацията на телевизионното разпространение.
От гледна точка на продавача - БТК, сделката за НУРТС има много плюсове. Продажбата е напълно в духа на настоящото преструктуриране на БТК. Телекомът слива своя фиксиран и мобилен бизнес в едно. Едновременно с това започна съкращаване на персонал, а сега продава и НУРТС. Сделката придобива още повече смисъл за телекома в условията на финансова криза, която е засегнала силно собственика на БТК - американската компания AIG. Това е вторият опит на местния мениджмънт да разпродаде един от сериозните активи на телекома, след като идеята им да извадят на пазара голяма част от недвижимите имоти, които той притежава, беше спряна от държавата.
Ну, какво?
НУРТС е обособено предприятие в рамките на БТК с персонал от около 500 души. Те поддържат 800 точки из цялата страна, които сега излъчват БНТ, БНР, "Нова телевизия" и TV2. Националните медии плащат наем на НУРТС, за да ползват нейната инфраструктура. Тя включва телевизионни кули, безжични мрежи, опорни пунктове и други. Тяхното географско разположение е уникално и на места предоставя възможно най-доброто покритие. "В чисто технологичен план това [географското положение на точките] ще им позволи [на ORS] след време да се ползват с най-голямо предимство при създаването на [цифровите мрежи]", казва Радосвет Радев, собственик на "Дарик радио", пред вестник "Стандарт".
В състава на НУРТС е още сателитният телепорт в Плана планина и работещ мултиплекс*, който има разрешение да излъчва дигитална наземна телевизия на територията на София. Студио "Орфей", откъдето се излъчва TV2, също се намира на територията на НУРТС, но не е негова собственост, казват представители на БТК.
По закон на телекома е вменено правото като собственик на НУРТС да излъчва БНТ и БНР. Най-вероятно ORS ще придобие това задължение.
Държавата се (п)оказа неподготвена за продажбата на НУРТС. Транспортният министър Петър Мутафчиев поиска общото събрание на акционерите на БТК да преразгледа решението на съвета на директорите за продажба на НУРТС. До редакционното приключване на "Капитал" Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) също не бяха уведомени за сделката. КРС дори е изпратила писмо до БТК, в което настоява да получи повече информация за условията на договора. Пламен Вачков, председател на ДАИТС, заяви пред "Дневник", че на повечето места земята под точките в НУРТС е част от горския фонд. "На повечето места земята е на БТК и само в ограничен брой случаи е на друг собственик. В тези случаи БТК има право на строеж или други ограничени вещни права, необходими за експлоатацията на съответните съоръжения", контрираха от бившия държавен телеком.
Трябват инвестиции
Тъй като фокусът на БТК е върху телефонията и преноса на данни, телекомът не инвестира много в обновяването на НУРТС. "Това, което знаем от БНТ и БНР, е че, БТК досега не е влагала достатъчно средства за модернизация", завиха от ДАИТС. Голяма част от техниката е морално остаряла и затова по границите твърде често чуваме чужда реч по радиото, а тв сигналът е с лошо качество. Стъпването на ORS вероятно ще промени това, тъй като компанията е стратегически играч със сериозен опит в сферата. Фирмата отговаря за техническото излъчване на цифровата наземна телевизия в Австрия. Според вестник "Дневник" ORS ще вложи 80 млн. евро за модернизиране на предавателите.
"Вярваме, че ORS има капацитета и експертизата да се справи", коментираха от БТК. Дано австрийците се справят по-добре от тях.
*Мултиплекс е устройството в основата на цифровата телевизия. То смесва няколко сигнала в един честотен канал, излъчван от предавател. Мултиплексът може да събира до 6, 10 или повече програми (радио и/или тв), безжичен достъп до интернет, мобилна телефония и т.н.

Няма коментари: