сряда, 14 януари 2009 г.

Албърт Парсънс, главен изпълнителен директор на Balkan News Corporation: Никога не вземаме страна

Класа - 26 стр.
Албърт Парсънс, главен изпълнителен директор на Balkan News Corporation: Никога не вземаме страна

Доц. Георги ЛОЗАНОВ, Орлин СПАСОВ

Нека започнем с вашата лична история - как станахте част от проекта bTV?
Ръководех няколко канала на телевизията Fox в югоизточните щати - във Флорида, Алабама, Джорджия. Имах изградени отношения с Мартин Помпадур в САЩ, където той беше собственик на тв станции. След като лицензът беше даден на News Corporations, Бил Евънс, който също беше част от екипа на Мартин в САЩ, дойде в София и когато след това са обсъждали кой може да стартира проекта тук, моето име е излязло на преден план. Обадиха ми се и отидох в главния офис на News Corporations в Ню Йорк. Прекарахме известно време в дискутиране на проекта и аз се съгласих да дойда с едногодишен договор, за да положа началото. И ето ме сега - осем години тук.
БНТ ли беше основният конкурент при старта на bTV?
Те ни бяха основна конкуренция просто защото бяха практически единствени тук. И ние веднага видяхме множество възможности да програмираме срещу това, което те правеха и да спечелим допълнително аудитория. Направихме неща като сутрешното шоу, късата вечерна програма, повече новинарски емисии, повече забавни програми. Когато дадеш на зрителите възможност на избор, те обикновено се възползват и правят избор. Сега обаче има повече конкуренция - например "Биг брадър", и bTV търпи известни загуби от това.
Това може да се твърди от някого, който не е в бизнеса. "Биг брадър" е програма, която bTV можеше да излъчи, ако го искахме. Имахме първа възможност да лицензираме тази програма, но всъщност не я искахме. "Биг брадър" не е концепция, с която бихме се чувствали удобно, ако тя беше част от програл ата на bTV
Защо?
Ако сте гледали някога шоуто, мислите ли, че може да става дума за смислено развлечение с хора, седящи наоколо, нападащи
се едни други, пиейки и пушейки, и без всъщност да се случва каквото и да било? Това не е моят възглед за пълноценна семейна телевизионна програма. Не ме интересува, че това е привлекателно. Ако имате стандарти, на които твърдо държите във вашето програмиране, тогава не използвате "Биг брадър".
Коя е основната отличителна черта на bTV като телевизия?
Убедени сме, че отличителната черта на една телевизия са нейните новини. bTV има два часа и половина дневна сутрешна програма, следвана от обедни новини. Ние разширихме нашите ранни вечерни новини в праймтайма с половин час, правейки ги цял час, за да включим повече и по-изчерпателни новини. Имаме също късни вечерни емисии и публицистични предавания. Нашата позиция е, че ако не си лидер на пазара с новините си, тогава телевизията ти никога няма да може да бъде лидерът и в друго отношение.
Смятате ли, че телевизията може да бъде използвана като инструмент за политическо влияние и в този смисъл какви са целите на bTV? Може ли например да се каже, че тя е дясна телевизия? Или консервативна, или либерална? Как бихте дефинирали bTV политически? Бих я определил като нямаша никакви консервативни или либерални тенденции. Ние прекарахме доста време в обучение на журналистите. Доведохме специалисти от САЩ - университетски преподаватели и директори на новинарски отдели -за да обучат нашия персонал да бъде обективен, да включва различни мнения като част от дадена новинарска история. Никога не сме подкрепяли каквото и да е политическо движеше. Ние ги отразява и се надяваме, че правим това честно и обективно, и това е нашата цел. Ние не вземаме страна. Сега преминаваме през третата подред политическа администрация, откакто сме получили лиценза си, и не сме подкрепяли или били негативни към нито една от тях.
И все пак имаше твърдения, че bTV е телевизия на Иван Костов?
Всеки може да прави твърдения. Просто се случи Иван Костов да е министър- председателят, когато получихме лиценза. Той никога не е имал каквато и да било директна намеса в тази телевизия.
Каква е оценката ви за медийната ситуация в България? Лесно ли се работи тук? Налице ли са високите професионални стандарти ? Стана по-лесно да се работи тук, защото имаше разширяване на програмното развитие с независими продуценти, които започнаха да реализират свои проекти. Правим всичко, за да насърчим увеличаването на независимите продуценти, защото разбираме, че местните продукции са по-популярни от серийните програми от този вид, закупени от САЩ или от други страни.
Може ли всъщност да се каже, че bTV е американска телевизия в България?
Не, това е българска телевизия. Нещата, които можем да предложим като американски, са основно в методите на работа, програмата, инвестициите в компанията и налагането на определена дисциплина, с каквато сме свикнали да работим. Има включени американски методи, но телевизията е българска. Тя стартира по този начин и винаги е била такава. Когато bTV стартираше, ние нямахме способността да правим някои от нещата, които сме способни да правим сега. През последните няколко години увеличихме програмния бюджет на bTV може би с 5 или 6 милиона долара, за да правим големи проекти като "Сървайвър", като "Мюзик Айдъл", като "Красавицата и отличникът". Това са големи проекти, чието производство струва милиони долара Трябва да имате солидна бизнес основа, преди да можете да правите този вид инвестиции. Сега bTV има тази бизнес основа. Можем да инвестираме в такива проекти. И тези проекти не приличат на "Биг брадър" - вместо това имаме състезание между талантливи хора, опитващи се да стигнат върха. Ние обичаме този вид атмосфера.
В какъв размер беше първоначалната инвестиция в bTV, преди телевизията да се превърне в печелившо начинание?
Дойдохме с осигурен бюджет. Имахме 20 милиона долара, за да стартираме тази компания. Бизнесът се разви наистина бързо и не използвахме всички средства. Преломният момент дойде доста бързо, мисля през втората година от дейността ни. И News Corporation бяха доста доволни от това. Станахме компания, която често се посочва от News Corporation като пример за това как се стартира добре, като същевременно инвестициите се задържат на минимума. Развихме програмната база доста бързо. Пробивът
направихме дори още по-бързо и започнахме да реализираме печалба. Така че това е компания с много добра репутация в News Corp.
Каква е нормата на печалба на bTV в сравнение с други компании в News Corp.?
Balkan News Corpation има висока доходност, като се сравняват разходите с печалбите. Но ние не правим сравнение между отделни звена в голямата компания. Само в групата на Fox САЩ News Corporation, има 35 телевизионни станции: В Ню Йорк, Лос Анжелис, Сан франциско, Кливланд, Бостън, Атланта, навсякъде в страната. Ако бяхме част от тази група, може би щяхме да бъдем пети и ли шести в класацията.
Бихте ли ни казали нещо за активностите на News Corporation в Източна и Югоизточна Европа?
От няколко години, поне от три или четири, ние разширяваме телевизионната си дейност в тази част на Европа, защото цикълът на растеж тук е много по-интензивен, отколкото в САЩ или Западна Европа. Няколко пъти участвахме в преговори за придобиване, които не се получиха - веднъж в Чешката република, друг път в Хърватска, където участвахме в конкурс, но загубихме от RTL. Независимо от това продължихме да търсим настойчиво други опции. Спечелихме конкурс в Сърбия и реализирахме придобиване на собственост и контролен пакет акции в Полша. В Турция имахме успех в закупуването на телевизия TGRT, която сега стартирахме наново като FOX Turkey. Съвсем наскоро придобихме на 100% от LNT и 70% от TV5 в Латвия. Така че нашата цел е да изградим телевизионна база в Източна Европа, която да включва навлизане в толкова страни, колкото е икономически изгодно за нас. В момента разглеждаме още четири или пет страни, в които бихме могли да влезем.
Има ли някакви, така да се каже, естествени граници пред експанзията на News Corporations в България и в региона?
Не, не мисля, че има. Предполагам, че когато пазарът стане напълно наситен, вече няма да искаме да инвестираме в нови бизнес начинания, но сега сме много далеч от това.
Има ли bTV изобщо истинска конкуренция в България?
В рамките на няколко години ще навлезем в дигиталната ера и, сигурен съм, различен медиен пейзаж. В момента има една компания, оперираща извън Великобритания - Apace Media, която стана партньор с MTG, и те закупиха група от кабелни оператори - мисля, че са шест различни оператора, така че ще свържат всичко това в общ бизнес и вероятно ще се стремят за лиценз за дигитално излъчване.
Има и други интернационални или европейски компании, които ще гледат към България като място, където е възможно да се инвестира. Ние просто трябва да се движим в синхрон с развитието във всички тези страни. Към 2012 г. ще оперираме в дигиталната среда в целия регион. Ще има повече конкуренция и нашата задача е да разширим бизнеса си в много отношения: в интернет, с видео по поръчка. Има много перспективи за развитие на основния бизнес и на допълненията, които могат да се направят към него.
Известно е, че Рупърт Мърдок е изключително доволен от bTV като проект. Какви са причините за това? Само бизнес резултатите на телевизията ли са в основата, или има и нещо друго, което той лично харесва в bTV? Отношението му се дължи на начина, по който компанията е приета в България, и на развитието на бизнеса. Той все още
не е бил тука, но смятам да го поканя и поканата ще включва предложение да се проведе заседание на борда на директорите на News Corporation в България, в нашия офис, когато завършим новата сграда.
***
ПРЕМИЕРА
Интервюта, анализи и коментари на медийни експерти и журналисти са събрани 6 "bTV - Новата бизия". Книгата, накоято дои, Георги Лозанов и Орлин Спасов са съставители, ще бъде представена днес в столичната книжарница "Хеликон". Тя е третата от поредицата "Четвъртата вл@аст". Проектът е разделен на три части. В първата хора от екипа на телевизията споделят мнението си за нея. Във втората е дадена думата на академиците, а в третата - на известни имена от различни области. "Класа" предоставя със съкращения интервюто на Албърт Парсънс, който разбулва част от тайните за явлението

Няма коментари: