събота, 4 април 2009 г.

Блоговете са по-популярни от имейла

Сега - 46 стр.
Блоговете са по-популярни от имейла



Хората, които посещават сайтовете на социални мрежи или блоговете, са повече от тези, използващи базирана в уеб електронна поща, твърди скорошно проучване на „Нилсън онлайн".
Т. нар. „членски общности", които сега се посещават от 67% от глобалното онлайн население, се превърнаха в четвъртата най-популярна онлайн категория и изпревариха персоналната електронна поща.
Докладът „Глобални лица и мрежови места" на „Нилсън онлайн" разкрива новата роля и мащаба на социалните мрежи. Те се разрастват два пъти по-бързо, отколкото другите четири най-големи сектора на онлайн дейностите (търсене, портали, софтуер и електронна поща). На тях се пада една от всеки 11 минути, прекарани в интернет.
Мобилността играе все по-голяма роля в социалните мрежи. Според данните от проучването британските потребители проявяват най-голяма тенденция към посещаване на социални сайтове от мобилни устройства, следвани от американци и французи. Посетителите на социални мрежи и блогове сега са по-разнообразни по отношение на възрастови категории: най-голямо увеличение на посетители през 2008 г. се забелязва във възрастовата група от 35 до 49 години ( + 11.3 милиона).
Facebook е най-популярният от сайтовете за социални контакти в глобален мащаб. Той доминира сегмента в Англия, Италия, Австралия, франция, Испания и Швейцария.
Facebook има най-много посетители и членове във Великобритания. 47% от британците, които са активни в интернет, използват този сайт. Процентът на потребители на Facebook е голям и в Италия (44%), Австралия (38%) и родината му САЩ (33%). Интересна е и статистиката по отношение на възрастовите групи. За периода на проучването - декември 2007 г. до декември 2008 г., броят на посетилите Facebook потребители на възраст от 50 до 64 години се е увеличил два пъти повече (+13.6 милиона), отколкото е увеличението на броя на посетителите на възраст под 18 години (+7.3 милиона). В сегмента на социалните мрежи Facebook има най-голямо средно време на престой на човек, отколкото всеки друг сайт - три часа и 10 минути.

Няма коментари: